Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Kunst & Cultuur

Adriana Esmeijer is directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dit fonds is het grootste fondsenwervende cultuurfonds van ons land en ondersteunt cultuur- en natuurprojecten. Maar wie is de vrouw die deze organisatie leidt? Esmeijer werd in 1966 geboren. Als kind kwam ze op de fiets of lopend dikwijls langs kasteel Heeze en dit kasteel intrigeerde haar.

Studie

Na de middelbare school besloot Adriana Esmeijer om journalistiek te gaan studeren aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze studeerde in 1987 af. Hierna wilde ze nog meer leren en haar kennis uitbreiden en dus ging ze doorstuderen. Het werd Taal- en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant (tegenwoordig de Universiteit van Tilburg). De universiteit en de sfeer die hier hing bevielen Esmeijer zeer goed. Ze verwachtte dat Tilburg niet echt een studentenstad was, maar het werd toch een enerverende tijd, zeker toen ze op kamers ging en zo bij studenten met andere achtergronden kwam te wonen. Ze koos voor Taal- en literatuurwetenschappen, maar aanvankelijk had ze iets anders in gedachten. Tekstwetenschap leek haar beter als aansluiting op journalistiek. Uiteindelijk is het taal- en literatuurwetenschap geworden en tijdens haar studie raakte ze steeds meer geïnteresseerd in literatuur en de theorie eromheen. Zo kwam het dat zij ook afstudeerde in die richting. In het afstudeerproject van Esmeijer paste ze de genretheorie toe op het werk van Hugo Claus. In 1992 rondde ze haar studie cum laude af. |

Werk

Van 1984 tot 1992 werkte Adriana Esmeijer als freelancer. Ze was tekstschrijver, redacteur en programmamaker voor diverse organisaties en media. Na haar studie ging ze voor de Vrije Universiteit Amsterdam werken, waar ze wetenschapsvoorlichter bij de dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen werd. In 1997 wisselde ze Amsterdam in voor Rotterdam: Esmeijer werd hoofd Interne en Externe betrekkingen aan de Erasmus Univeristeit. In 1999 promoveerde ze wel nog aan de Vrije Universiteit Amsterdam in wetenschapscommunicatie. Esmeijer werd in 2001 benoemd tot directeur van het Bernhard Cultuurfonds waar zij tot en met de viering van het 80-jarig bestaan van de organisatie met veel plezier heeft gewerkt.

Nevenfuncties en vrije tijd

Naast haar baan als directeur van het Bernhard Cultuurfonds heeft Adriana Esmeijer vele nevenfuncties. Ze is lid van vele besturen, bijvoorbeeld onder meer het bestuur van de Raad van Toezicht van Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het bestuur van stichting Kansspelbelangen NOC*NSF/ALN en het bestuur van het Blockbusterfonds. Daarnaast is ze sinds 2015 lid van de Raad van Toezicht ArtEZ. Ook zat ze in de raad van toezicht van zowel de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam als de universiteit waar ze zelf aan studeerde: Universiteit Tilburg. In haar vrije tijd leest Esmeijer graag. In een interview uit Trouw in 2009 zegt ze onder meer dat haar boeken in kasten door het hele huis heen staan. Haar collectie is zeer gevarieerd: ze leest Engelse en Nederlandse literatuur, maar ook poëzie en muziekgeschiedenis. Ook zal ze boeken nooit wegdoen: ‘Ik ben teveel aan mijn boeken gehecht. Voorin ieder boek dat ik lees, schrijf ik zelfs waar en wanneer ik ze gelezen heb.’ Volgens opinieblad Opzij is Esmeijer in 2010/2011 getrouwd en samenwonend en heeft zij geen kinderen.