Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Politiek

Ahmed Aboutaleb is een bekende naam in politiek Nederland. Aboutaleb is een Nederlandse politicus met Marokkaanse roots. Sinds 2009 is hij burgemeester van Rotterdam. Hij werd op 29 augustus 1961 geboren in Beni Sidel, een dorpje in het Rifgebergte in het noorden van Marokko. Zijn vader was een imam in datzelfde dorp, maar kwam later als gastarbeider naar Nederland. Door ingesproken cassettebandjes van zijn vader kwam Aboutaleb steeds meer te weten over Nederland en toen hij net zestien was vertrok ook hij, met zijn moeder en broers naar Nederland. Het gezin was weer herenigd.

Studie

In Nederland leerde Ahmed Aboutaleb snel de taal en begon hij op de Christelijke Lagere Technische School ‘Laakkade’ in Den Haag aan de opleiding elektrotechniek. Den Haag werd toen overigens officieel nog ’s-Gravenhage genoemd. Aboutaleb woonde op dat moment in de Haagse Molenwijk met zijn familie. Na de lts te hebben afgerond vervolgde Aboutaleb zijn opleiding op het middelbaar beroepsonderwijs, dat hij volgde op de Anthony Fokker School. Hij deed de richting luchtvaart en elektrotechniek. Met ook dit diploma op zak kon Aboutalebd naar de Hogere Technische School. Daar rondde hij in 1987 de opleiding elektrotechniek (telecommunicatie) af. Op school was er een leraar geweest die hem had gezegd dat hij geschikt was voor de politiek. Op dat moment raakte Aboutaleb al gestimuleerd. Tijdens zijn studietijd richtte hij in Den Haag een Marokkaanse vereniging op waar hij voorzitter van werd.

Loopbaan

Aboutaleb begon zijn carrière in de mediawereld. Tussen 1986 en 1989 ging Aboutaleb aan de slag als freelance verslaggever voor Veronica Radio en NOS Radio. Ook was hij discussieleider voor RVU Televisie, programmamaker voor Radio Stad Amsterdam, Radio Noord-Holland, Migranten Televisie Amsterdam en Radio West. Hierna werd hij verslaggever voor RTL Nieuws. In 1991 maakte hij meer kennis met de politieke wereld, toen hij voorlichter werd voor het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Na dit drie jaar gedaan te hebben werd hij hoofd voorlichting van de Sociaal Economische Raad (SER). Tussen 1997 en 1998 maakte hij een kort uitstapje als Manager Sector Communicatie en Publicatie bij het Centraal Bureau voor de Satistiek (CBS). De interesse van Aboutaleb voor mensen, politiek en maatschappelijke belangen groeiden. In 1998 zat hij dan ook in het bestuur van Forum, een onafhankelijk kennisinstituut voor multiculturele ontwikkeling. Tegelijkertijd was hij columnist voor dagblad Trouw. In 2002 trad Ahmed Aboutaleb als ambtenaar in dienst bij de gemeente Amsterdam, waar hij directeur van de Maatschappelijke, Economische en Culturele Ontwikkeling bij de bestuursdienst werd. Aboutaleb sloot zich in 2003 aan bij de Partij van de Arbeid (PvdA) en een jaar later werd hij namens die partij wethouder van Amsterdam. Tussen 2007 en 2008 was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde Balkenende-kabinet. Sinds 2009 is Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam.

Familie

Ahmed Aboutaleb is getrouwd met Khaddouj en woont op het moment van schrijven in Rotterdam. In zijn vrije tijd leest en fietst hij graag. Ook is hij een reisliefhebber. Ondanks zijn drukke baan bezoekt hij eens in de week zijn ouders.