Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Kunst & Cultuur

Alexandra C. van Huffelen is Staatssecretaris van Financiën Toeslagen en Douane. Van Huffelen zag op 21 juli 1968 het levenslicht in Leiden.

Studie en carrière

Na de middelbare school ging Alexandra van Huffelen bestuurskunde studeren. Ze studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden, Erasmus Universitieit Roterdam en aan de Århusuniversitet in Århus, Denemarken. Later volgde ze ook nog diverse cursussen op het gebied van management, bijvoorbeeld het New Board Program bij A.T. Kirney en de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Maar ook in het buitenland leerde ze bij: ze deed een managementtraining in Frankrijk en een training ‘Dealing with angry public’ aan Harvard. Na haar studie bestuurskunde begon Van Huffelen in 1990 bij de Holland Consulting Group in Amsterdam als organisatieadviseur en trainer. Twee jaar later ging zij werken bij het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Ze werkte hier bij het directoraat generaal en was zo verantwoordelijk voor het beleid van veel milieu- en infrastructuurzaken. Zo was ze manager van het CO2-reductieplan en projectleider van Rijkshuisvestingsplan III. In 1997 maakte ze de overstap naar projectbureau Energie 2050, waar ze zich ook weer veel met milieu bezighield. Energie 2050 is een stichting in ‘s-Hertogenbosch met het doel om het gebruik van duurzame voorzieningen in Noord-Brabant te stimuleren. Tussen 2000 en 2010 was Van Huffelen werkzaam voor energieleverancier Essent, waarbij ze meerdere bestuurlijke functies had en ook voor de Duitse Essent werkzaam was. Voordat van Huffelen aan de slag ging als Staatssecretaris was zij tot januari 2020 Algemeen Directeur van het GVB. Bij haar aanstelling als Staatssecretaris maakte van Huffelen kenbaar het als haar taak te zien om het toeslagendossier op orde te brengen. De menselijke maat hoort hierbij het uitgangspunt te zijn.

Wethouder van Rotterdam

In 2010 werd Alexandra van Huffelen benoemd tot wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam. Hierbij hield ze zich onder andere bezig met de herontwikkeling van de binnenstad. Ook was ze verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud van de buitenruimte en de vergroening in en om Rotterdam. Van Huffelen had jaren eerder al kennisgemaakt met de stad. Na het afronden van haar studie ging ze in 1991 samenwonen in Rotterdam. Ze genoot van het uitzicht en het levendige karakter van de stad. Tijdens haar werk als wethouder kwam Van Huffelen maandelijks in de het café in de Centrale Bibliotheek om daar bewoners te ontmoeten en te spreken. In januari 2013 was Van Huffelen kandidaat-voorzitter voor D66, maar zij verloor de strijd van Fleur Gräper.

Duurzaamheid en nevenfuncties

Duurzaamheid blijkt dus een speerpunt in de carrière van Van Huffelen en ze is er dan ook erg mee begaan. Toen ze nog als wethouder werkte, ging ze elke dag op een elektrische scooter naar het stadhuis. Daarom is ze ook betrokken als lid bij het Formule E-team ter bevordering van elektrisch rijden en zit ze in het bestuur van ICLEI, de wereldwijde vereniging van gemeenten die samenwerken aan duurzaamheid. Daarnaast is ze voorzitter van het in Amsterdam gevestigde internationale kunstcentrum De Appel en lid van de Raad van Toezicht van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

GVB

In april 2014 werd bekendgemaakt dat Alexandra van Huffelen Rotterdam zou inwisselen voor Amsterdam omdat ze de nieuwe algemeen directeur van het GVB zou worden. De voorzitter van de raad van commissarissen van het GVB was verheugd over haar komst als bestuurder en vonden Van Huffelen een uiterst geschikte kandidaat voor de functie door haar bestuurlijke en politieke ervaring en haar commerciële achtergrond. Van Huffelen begon in januari 2020 met haar functie als Staatsecretaris en liet hierbij het GVB achter zich. Alexandra van Huffelen is getrouwd.