Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Atom Zhou is een Haagse ondernemer en bestuurder bij diverse organisaties van maatschappelijke, politieke en commerciële aard. Na een lange carrière in de telecom- en communicatiebranche, richtte Zhou zich het afgelopen decennium voornamelijk op de vastgoedsector. Daarin tracht hij met betekenisvolle projecten een bijdrage te leveren aan het Haagse en bredere Nederlandse vastgoedlandschap.

Studie

Opgroeiend in de omgeving van Schiedam en later Den Haag, ging Atom Zhou achtereenvolgens naar een basisschool in Schiedam, de mavo in Leiden en de mts in Den Haag. Daarna volgde hij aan De Haagse Hogeschool de opleiding Commercieel Ingenieur Werktuigbouwkunde. Daarin kwamen de technische en commerciële aspecten samen waarin hij zo geïnteresseerd was.

In zijn studententijd richtte Zhou een Chinese studentenvereniging op. Daarmee maakte hij niet alleen veel nieuwe vrienden, maar kwam hij tegemoet aan een in de Chinese gemeenschap levende drang naar verbinding. Door activiteiten zoals uitstapjes, evenementen en feesten te organiseren, kwamen studenten met elkaar in contact, die zich anders door hun dubbele identiteit wellicht nergens helemaal begrepen hadden gevoeld.

Politiek actief

Atom Zhou is namens het CDA kandidaat geweest voor onder meer de gemeenteraad van Den Haag en de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Daarbij focuste hij op het verbeteren van het ondernemersklimaat en de verbinding met de Chinese gemeenschap. In 2017 trad Zhou bovendien toe tot het bestuur van het CDA Den Haag. Deze afdeling telt circa duizend leden en organiseert vrijwel wekelijks activiteiten, wat het tot een van de grootste en actiefste politieke verenigingen van Nederland maakt.

Daarnaast betrekt de gemeente Den Haag Zhou dikwijls bij haar China-portefeuille. Als betrokken Hagenees gaat hij bijvoorbeeld als vrijwilliger mee op handelsmissie, in een poging Chinese bedrijven naar Den Haag te halen.

Maatschappelijke inzet

Vanaf 2012 is Atom Zhou bestuursvoorzitter van Stichting De Chinese Brug. Deze non-profit welzijnsorganisatie zet zich in voor de inwoners van het Haagse stadscentrum en ondersteunt hulpbehoevenden. Sinds de oprichting in 1987 was de stichting voornamelijk gericht op Haagse burgers van Chinese afkomst, maar na het aantreden van Zhou ging dit beleid op de schop en opende de stichting haar deuren voor alle burgers van het stadsdeel Centrum, zonder onderscheid naar culturele achtergrond.

Daarnaast neemt Atom Zhou zitting in het comité dat jaarlijks de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar organiseert. Tevens was Zhou in 2011 betrokken bij de organisatie van het honderdjarig jubileum van de Chinese gemeenschap in Nederland. Een eeuw eerder hadden de eerste Chinezen zich immers in Rotterdam gevestigd om daar in de scheepvaart te werken.

Telecom en communicatie

Atom Zhou zette al zijn eerste stappen in de telecombranche toen hij nog niet eens was afgestudeerd. Tot op de dag van vandaag is hij bijvoorbeeld directeur en oprichter van 88 Mobile, dat een combinatie van lage tarieven voor nationaal én internationaal telefoneren en dienstverlening in meerdere talen aanbiedt.

In 2003 wilde Zhou bovendien iets terugdoen voor de Chinese gemeenschap, waarvan hij gedurende zijn hele leven en carrière veel steun ondervond. Daarom richtte hij in dat jaar de China Times op, om Chinezen in Nederland van relevant nieuws, praktische informatie en adviezen te voorzien. Anno 2020 is de China Times onder Zhou’s leiding uitgegroeid tot een van de grootste Chinese kranten in Europa en worden elke twee weken in heel Europa maar liefst 50.000 exemplaren verspreid.

Vastgoed

Sinds 2009 richt Atom Zhou zich voornamelijk op de vastgoedsector. In dat jaar nam hij het initiatief tot het Asian Business Court (ABC) in Den Haag. Dit inmiddels opgeleverde bedrijven- en kantorencomplex faciliteert de samenwerking tussen Aziatische bedrijven en westerse dienstverleners, middels een showroom, businesshotel en congresruimten, naast recreatievoorzieningen en horecagelegenheden.

In Rotterdam ontwikkelde Zhou het commercieel-culturele concept Colours of Asia, dat over een galerie, horeca-, winkel-, kantoor- en bedrijfsruimten beschikt. Tevens werkte Zhou in Schiedam aan de realisatie van Hotel Havendijk 1001, dat niet alleen meer dan veertig kamers voor hotel en shortstay telt, maar ook een Frans-Chinees restaurant op de benedenverdieping.

Verbinden en verenigen

Atom Zhou’s grootste kracht is het verenigen van mensen. In al zijn activiteiten is hij uit op de efficiëntst mogelijke samenwerking tussen individuen, waarbij hij op projectmatige basis veelvuldig uit zijn eigen netwerk put en waarin iedereen de ruimte krijgt zijn of haar expertise te benutten. Zhou zoekt de juiste partijen bij elkaar, waakt voor de realiseerbaarheid van projecten en denkt op alle vlakken mee, voortdurend strevend naar verbetering.