Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Bert Habets was sinds begin 2008 CEO van RTL Nederland. Maar wie is de topman van RTL 4, 5, 7 en 8 eigenlijk? Bert Habets zag in 1971 in Heerlen het levenslicht en kwam uit een gezin van groente- en fruitexporteurs. Het was een echt familiebedrijf: zijn opa begon ermee en zijn vader nam het samen met twee broers over. Zijn moeder was laborante maar stopte met werken toen ze kinderen kreeg. Habets was in zijn jeugd een fervent wedstrijdzwemmer bij een sportclub in Hoensbroek. In de zomervakanties hielp Habets mee in het bedrijf. En omdat het een familiebedrijf was, was de verwachting dat hij het bedrijf over zou nemen wanneer hij zijn studie had afgerond.

Studie

In 1989 ging Bert Habets Economie en Rechten studeren aan de Universiteit van Maastricht. Hij behaalde mastertitels in zowel Economie als Fiscaal recht. Via een uitwisselingsprogramma studeerde hij ook aan de Universiteit van Barcelona, alwaar hij de titel Master of Business Administration behaalde. Tijdens zijn studie ontdekte Habets dat hij niet het familiebedrijf in wilde. Hoewel hij het een interessante wereld vond, kon hij het zich niet voorstellen dat hij dat de komende dertig jaar zou doen. Zijn vader schrok hier aanvankelijk van, maar begreep het later wel.

Loopbaan

Na zijn studie begon Bert Habets als trainee bij de Nationale Investeringsbank (NIBC). Al vrij snel ging hij solliciteren bij de Film en Entertainment desk van de bank, omdat de financiering van films hem spannend leek. In 1995 werd hij dan ook vicepresident Media en Entertainment Finance bij NIBC. Na vier jaar daar werkzaam te zijn geweest, trad hij in dienst bij CLT-UFA (tegenwoordig RTL Group). RTL Group had hem benaderd voor een functie in Luxemburg, als projectmanager bij de unit Business Development. Nog geen drie jaar later klom Habets op naar een functie als CFO van het Nederlandse dochterbedrijf de Holland Media Groep, dat in 2004 werd omgedoopt tot RTL Nederland. In zijn toenmalige functie als financieel directeur was zijn belangrijkste missie om een balans te krijgen tussen zakelijk en creatief. Van 2008 tot de lente van 2019was Bert Habets CEO van RTL Nederland. In deze functie droeg hij de eindverantwoording over vier business-onderdelen: Televisie, Digital, Live Entertainment (events) en investeringstak RTL Ventures. Deze uitbreiding van het bedrijf vond plaats onder leiding van Habets, die van mening was dat er moest worden mee veranderd met hoe mensen naar programma’s kijken. Begin 2014 werd Bert Habets uitgeroepen tot omroepman van het jaar 2013 door mediavakblad Broadcast Magazine, dat hem vooral loofde om zijn strategische zetten in 2013 en dan met name zijn initiatief voor de nieuwe dienst ‘NLziet’. NLziet is een samenwerking van NPO, RTL en SBS, waarmee je alle programma’s van deze grote Nederlandse zenders kan bekijken.

Gezin en vrije tijd

Bert Habets woont op het moment van schrijven – in 2020 – in Blaricum. Om te ontspannen doet Habets liever iets anders dan tv kijken. Zo sport en kookt hij graag. Naar eigen zeggen is hij een expert in het maken van toetjes. In zijn vrije tijd gaat hij ook graag naar wijnproeverijen. Bert Habets is getrouwd met een Spaanse vrouw die hij tijdens zijn studietijd in Barcelona ontmoette. Habets is vader van een dochter. Hij kiest bewust voor een leven buiten de schijnwerpers. Volgens hem gaat het om de zenders, programma’s en de presentatoren.