Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Daniel Ropers was bestuurder van het tegenwoordig grote internetwarenhuis Bol.com. Van oorsprong is Bol.com een Duitse webwinkel, opgericht door Bertelsmann AG. Tegenwoordig is het hoofdkantoor echter in Utrecht gevestigd. Ropers werd op 25 maart 1972 in Freiburg im Breisgau, Duitsland. De moeder van Ropers is van Nederlandse afkomst, zijn vader is Duits. Hij is kind van twee wetenschappers en naar eigen zeggen heeft hem dat de kracht van de rede leren kennen. ‘Ze waren zeker niet soepel, maar ze stonden altijd open voor goede argumenten.’ Ropers illustreert dit met een anekdote over de tijd dat hij thuiskwam als hij uitging. Zijn ouders wilden dat hij om elf uur thuiskwam, maar hij legde toen uit dat zijn dansles tot elf uur duurde en dat daarna altijd nog werd geborreld. Zo kreeg hij het voor elkaar dat hij tot half één uit mocht gaan. Tegelijkertijd gaven zijn ouders hem wel al jong veel verantwoordelijkheid, zo ging hij op zijn elfde al alleen op vakantie: wandelen door het Zwarte Woud met vriendjes en overnachten in jeugdherbergen.

Studententijd

Als jonge jongen had Daniel Ropers nog geen idee wat hij wilde worden. Rond zijn vijftiende bedacht hij dat hij in de voetsporen van zijn ouders wilde treden. Zijn vader was hoogleraar in de genetica, zijn moeder was wetenschapper in de medische sociologie. Inmiddels waren Ropers en zijn ouders naar Nederland verhuisd en dus begon hij na het gymnasium aan de studie geneeskunde aan Universiteit Utrecht. In deze periode werd hij ook lid van studentenvereniging C.S. Veritas in Utrecht. Daarnaast was hij lid van de USF Studentenvakbond. Na twee jaar ontdekte hij dat hij toch iets anders wilde. Ropers verruilde geneeskunde voor bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn ouders waren aanvankelijk huiverig dat hij zijn studie weer niet af zou maken, maar hij rondde in 1997 zijn master af. Ook maakt hij nog een uitstapje naar Business School ESSEC in Parijs, waar hij Global Economics & Business studies studeerde.

Carrière

Daniel Ropers begon na zijn studie als junior associate bij McKinsey. Begin 1999 besloot hij een sabbatical te nemen, dat wil zeggen: hij was nog in dienst als consultant bij McKinsey, maar hield zich toen enkel bezig met het opzetten van Bol.com. Hij werd hier toevalligerwijs bij betrokken, doordat hij van een andere consultant hoorde dat die nog op zoek was naar een goedkope kracht die vloeiend Nederlands sprak. Dat werd Ropers. In 1999 werd hij Financieel en Business development directeur bij Bol.com. Ropers is dus al vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling en groei van de populaire webwinkel. Halverwege 2000 werd hij algemeen directeur. Ook droeg Ropers er fanatiek aan bij dat uitgevers er wat in gingen zien om samen te werken met Bol.com. Dit resulteerde erin dat hij tussen 2003 en 2009 bestuurslid was bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Tegenwoordig is hij adviseur met een focus op Digital Transformation and Managing Change. Na de overname van Bol.com door Ahold heeft Ropers er nog tot 2017 gewerkt. Dit had geen gevolgen voor het directeurschap van Ropers: hij bleef CEO van Bol.com. Van 2017 tot 2019 heeft Ropers nog gewerkt als CEO van Springer Nature.

Privé

De vrouw van Daniel Ropers stimuleerde hem om door te gaan met zijn werk voor Bol.com als het even wat minder ging. Samen hebben ze twee kinderen. Ropers paste zijn werktijden aan zodat hij rond etenstijd thuis zou zijn waardoor hij meer tijd met zijn kinderen kon doorbrengen.