Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Politiek

Eberhard Edzard van der Laan was voormalig burgemeester van de hoofdstad van ons land. Van der Laan zag op 28 juni 1955 het levenslicht in Leiden. Hij was de jongste uit een gereformeerd gezin dat zes kinderen telde. De vader van Van der Laan was huisarts van beroep en actief voor de Anti Revolutionaire Partij, waarvoor hij in de gemeenteraad zat. Zijn moeder studeerde op latere leeftijd nog theologie. Van der Laan bracht zijn jeugd door in Rijnsburg, waar hij basisonderwijs volgde aan de Julianaschool. Het gymnasium rondde hij af aan het Visser ’t Hooftlyceum in Leiden.

Advocaat

Na de middelbare school vertrok Eberhard van der Laan naar Amsterdam om Nederlands recht te gaan studeren aan de Vrije Universiteit. Gedurende zijn studententijd had hij verschillende bijbaantjes. Hij werkte onder meer als bloemenverkoper en was vrachtwagenchauffeur. In 1983 studeerde hij cum laude af. Na zijn afstuderen, tussen 1984 en 1992, was Van der Laan als advocaat werkzaam bij Van Doorne Sjollema Advocaten (later Trenité van Doorne Advocaten). In 1992 richtte Van der Laan samen met tien andere jonge advocaten het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan op. Doel was het bedrijven van topadvocatuur zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. In 2014 was dit advocatenkantoor uitgebreid naar honderd advocaten en notarissen. Van der Laan werkte totdat hij minister werd in 2008 voor het kantoor.

PvdA en burgemeester

In 1976, toen hij 21 was, werd Van der Laan lid van de Partij van de Arbeid. Begin jaren tachtig maakte Van der Laan zijn eerste stapjes in de politiek, toen hij politiek assistent van wethouder Jan Schaefer werd. Naast zijn werk in de advocatuur zat Van der Laan sinds 1990 in de gemeenteraad van Amsterdam namens de PvdA. In 1993 werd hij fractievoorzitter van deze partij en hij bleef tot 1998 in de gemeenteraad. Tien jaar later, in 2008, werd hij benoemd tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie. In april 2010 maakte Van der Laan bekend dat hij zich terugtrok uit de Tweede Kamer, om beschikbaar te zijn om Job Cohen te kunnen opvolgen als burgemeester van Amsterdam. Van der Laan werd voorgedragen door de Amsterdamse gemeenteraad en halverwege 2010 werd hij officieel benoemd tot burgemeester van Amsterdam. In 2013 ontving Van der Laan de Machiavelliprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die een betekenisvolle bijdrage levert aan de communicatie tussen overheid, politiek en burgers. Volgens de jury blonk Van der Laan uit door zijn helderheid en duidelijkheid.

Vrouw en kinderen

Eberhard van der Laan was getrouwd en vader van vijf kinderen. Zijn ex-vrouw en moeder van zijn twee oudste kinderen, Luit Tabak, overleed in 2012 bij een aanrijding. Van der Laan woonde  met zijn vrouw Femke en hun zoon Edze en twee dochters Lieve en Eline in zijn ambtswoning aan de Herengracht. De hobby van Van der Laan is geschiedenis en voordat hij burgemeester werd is hij dan ook in het verleden van zijn voorgangers gedoken.

Overlijden

In de herfst van 2013 kwam in het nieuws dat er prostaatkanker bij Eberhard van der Laan was geconstateerd. De burgemeester kampte toen al langere tijd met vermoeidheidsklachten. Hoewel hij van deze aandoening genas, werd in januari 2017 bekend gemaakt dat hij opnieuw leed aan kanker, ditmaal uitgezaaide longkanker. Op 5 oktober 2017 overleed Van der Laan aan de gevolgen. Hij werd op 14 oktober herdacht en begraven.