Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Eelco Blok is onder andere Non Executive Director bij Telstra en Adviseur bij Reggeborgh. Blok werd in 1957 in het Zeeuwse Vlissingen geboren. De bijnaam van Blok is ‘Mister KPN’, hij werkte jaren bij het telecombedrijf, maar hij heeft in 2017 het roer van het bekende telecombedrijf overgedragen om vervolgens elders aan de slag te gaan.

Loopbaan

Na de middelbare school ging Eelco Blok bedrijfskunde studeren aan de Technische Universiteit Delft. Hierna maakte hij de overstap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij zijn doctoraal behaalde. Ook begon hij daar zijn kandidaats bedrijfseconomie, maar deze studie rondde hij niet af. In 1983 trad Blok in dienst bij KPN (toen nog PTT) als businessanalist. De keuze om bij KPN te werken maakte hij toen niet zomaar, hij was op zoek naar ‘een combinatie van technologie en een dynamische omgeving die telkens weer nieuwe uitdagingen bood.’ Deze keuze blijkt de juiste te zijn geweest, want Blok werd er uiteindelijk CEO. Het financiële werk deed hij een dikke tien jaar, totdat hij het financiele werkveld verliet. Maar Blok bleef KPN trouw. Binnen KPN had hij daarna diverse managementfuncties. In 1994 werd hij manager marketing & sales carrier services bij KPN en in 1996 directeur carrier services. Ook was hij voor korte tijd lid van de Raad van Commissarissen van KPNQwest, een samenwerking tussen het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, maar deze joint venture ging na twee jaar failliet. In 2011 werd hij baas van de grote telecomaanbieder. In 2004 trad Blok toe tot de Raad van Bestuur van KPN en werd hij COO van KPN. In deze hoedanigheid beklad hij de functies van Chief Operating Officer Fixed, Corporate Strategy & Innovation Officer en Chief Operating Officer. Als lid van de Raad van Bestuur had Blok achtereenvolgens de verantwoordelijkheid over verscheidene divisies, namelijk Vast, Zakelijke Markt, Wholesale & Operations, Getronics, Mobile International en iBasis. Per april 2011 volgde hij Ad Scheepbouwer op als CEO van KPN. Meteen aan het begin van zijn voorzitterschap liet hij blijken een grote reorganisatie van KPN te willen doorvoeren. Blok stelde dat KPN voor de uitdaging stond om de komende jaren met een kleinere organisatie en een grote investering in de (kabel)infrastructuur tegenstand te kunnen bieden aan de concurrentie.

Naast KPN

Eelco Blok was in de jaren negentig een ijshockeyspeler van de Dordrecht Lions en speelde in de eredivisie. Tegenwoordig doet hij niet meer aan ijshockey, maar is hij in zijn vrije tijd een fervent wedstrijdzeiler. Eelco Blok is vader van drie kinderen en woont samen met zijn partner Annemarie Weverling. Naast zijn functie als bestuurder bij KPN, bekleed hij nog vele nevenfuncties. Zo is hij – in willekeurige volgorde – lid van de raad van commissarissen bij Signify, Non Executive Director van OTE Group of Companies (HTO), lid van de Raad van Commissarissen van PostNL en lid van de raad van commissarissen van VolkerWessels.