Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Zorg

Else Bos is sinds 2018 Executive Director en Chair of prudential supervision van De Nederlandse Bank. Bos werd in 1959 geboren in Rotterdam. Tot november 2017 werkte Bos voor PGGM. PGGM was eerst onderdeel van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), maar is sinds 2008 als zelfstandige uitvoeringsorganisatie hiervan gescheiden. PGGM is nog steeds de pensioenuitvoerder van PFZW.

Loopbaan

Else Bos studeerde van 1979 tot 1983 econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na haar studie te hebben afgerond ging zij werken voor ABN en later voor ABN Amro. Ze bekleedde hier diverse functies. Zo was ze van 1991 tot 1995 Senior VP Departement Rentabiliteit, bij ABN Amro DG Planning & Control. Daarna was ze een jaar directeur Particulieren district Amsterdam bij ABN Amro Netherlands. Van 1996 tot 1999 was ze Director Private Banking bij ABN Amro Netherlands Division. Van 1999 tot 2001 was ze COO van ABN Amro Asset Management Amsterdam. In 2001 stapte Bos over naar NIB Capital Asset Management. Hier was ze Co Head Investments en COO/CFO. In 2002 begon Bos bij PGGM. Hier had ze eerst verschillende functies voordat ze CEO van de pensioenuitvoerder werd. Zo was ze eerst COO van PGGM Investments, daarna CEO van PGGM Investments, waarbij ze ook tot de Raad van Bestuur van PGGM toetrad. Hierna was ze Chief International Business van PGGM. In 2013 werd Bos CEO van PGGM. Ze was zoals gezegd al lid van de Raad van Bestuur van PGGM en had bovendien ook al opgetreden als waarnemend CEO van PGGM. Na haar werkzaamheden bij PGGM ging Bos aan de slag bij de Nederlandse Bank.

Nevenfuncties

Naast haar functie als bestuurder van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM bekleedt Else Bos diverse nevenfuncties. Zo was zij lid van de Raad van Commissarissen van Emory University (Goizueta Business School, Atlanta, Georgia. Ook was zij sinds 2010 lid van de Raad van Commissarissen van Isala Klinieken, Stickting Waarborgfonds Eigen Woningen en Sustainalytics Holdings BV. Ook heeft ze van 2008 tot 2015 bij de Raad van Commissarissen van de NEDERLANDSE WATERSCHAPSBANK N.V. Daarnaast zit ze in de Raad van Toezicht van De Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet en maakt ze sinds 2017 deel uit van het board of trustees van de IFRS Foundation.

Harde werker

Else Bos is ambitieus en werkt graag hard. Toen bij PGGM de functie van CEO vrijkwam besloot ze dan ook te overleggen met haar man. De conclusie was dat deze baan goed bij haar zou passen. Haar man werkt bovendien parttime sinds de kinderen kwamen. Bos kreeg hierdoor de kans om fulltime te werken. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit. Bos maakte voor haar werk als CEO veel uren. Vooral doordeweeks werkt ze heel veel, maar ook in de weekenden besteedt ze nog veel tijd aan haar werk. Naar eigen zeggen heeft ze weinig slaap nodig. Desondanks is er ook tijd voor ontspanning. Zo ervaart zij haar werk als toezichthouder van De Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet als ontspannend. Ook gunt ze zichzelf wel eens een weekend vrij en in de zomer van 2013 zat ze in Frankrijk om even bij te tanken.

Privé

Else Bos is op het moment van schrijven (2020) getrouwd en moeder van drie kinderen.