Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Sport

Eric Gudde is sinds november 2017 Directeur Betaald Voetbal van de KNVB. Maar wie is hij eigenlijk? Gudde werd in 1954 in Schiedam geboren. Hij komt uit een katholiek gezin: zijn ouders lezen de Heilige Schrift in de katholieke kerk. Inmiddels is Gudde niet meer gelovig. Hij woonde nooit in Rotterdam, maar voelt zich wel een echte Rotterdammer. Zijn vader was boekbinder, maar had eigenlijk toneelspeler willen worden als beroep. Wel speelde vader Gudde in de weken voor 5 december voor Sinterklaas in het dorp. Het gezin leefde sober: het huis was klein en een televisie kwam pas laat. Zodoende vermaakte Gudde zichzelf vaak zelf buiten, op het trapveldje voor de flat waar hij woonde. Ook op het veld van Excelsior ’20 was hij te vinden. Het plezier in sport delen zijn ouders niet, zij hadden er simpelweg niets mee.

Loopbaan

Eric Gudde doorloopt het atheneum op S.G. Spieringshoek in Schiedam. Hierna gaat hij fiscale economie studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast zijn studie geeft hij op zijn twintigste training aan de jeugd van Excelsior ’20. DE eerste twee decennia na zijn studie is Gudde werkzaam voor de overheid: als hij zijn studie heeft afgerond gaat hij begin jaren tachtig werken voor de Belastingdienst. Toch blijft zijn eerste liefde de sport. Hij wil dan ook geen baan waar hij het trainen niet mee kan combineren, hoewel hij verscheidene voorstellen krijgt. Na hier bijna twintig jaar voor de Belastingdienst gewerkt te hebben, van 1981 tot 2000, maakt Gudde de overstap naar Gemeentebelastingen Rotterdam, waar hij directeur werd en een grondige reorganisatie doorvoert. Drie jaar later wordt hem gevraagd om directeur Sport en Recreatie bij de gemeente Rotterdam te worden. In die tijd is hij ook technisch directeur bij Excelsior Maassluis en combineert zodoende deze banen. In 2007 wordt hij algemeen directeur van Feyenoord. Hij moet dan stoppen met het geven van training: iets dat hij wel mist. ‘Vooral het trainen van de jeugd vond ik leuk. Je kunt heel veel progressie boeken in redelijk korte tijd.’ Maar Gudde gaat met veel plezier naar zijn werk, nu zijn hobby van het voetbal daar ook mee is gecombineerd. Dit in tegenstelling tot zijn vader, die niet van zijn baan genoot als boekbinder genoot. Naar eigen zeggen lijkt Gudde het meest op zijn moeder: ‘Ik pak ook de regie, en blijf daarbij sociaal in de omgang’. Zo heeft hij veel verantwoordelijkheidsgevoel: wanneer zijn zusje zegt te willen stoppen met studeren, wordt hij boos en spreekt haar streng toe. Uiteindelijk maakt ze haar studie af. Gudde zelf vertrok na zijn tijd bij Feyenoord naar de KNVB zelf om daar de functie Directeur Betaald Voetbal te bekleden.

Gezin

Eric Gudde is getrouwd met zijn jeugdliefde Mariëlla. Ze kennen elkaar al vanaf hun middelbare schooltijd. Hij leerde haar kennen via zijn zusje, die bevriend was met Mariëlla en samen met haar op handbal zat. Gudde is meteen verliefd, maar hij is op dat moment 19 en Mariëlla 16 en zij laat de boot een beetje af. Er moet een jaar overheen gaan, maar dan gaat ze met hem naar de bioscoop. Volgens Gudde begrijpt zijn vrouw de liefde voor voetbal omdat ze zelf ook altijd actief was in de sport: ze handbalde op het hoogste niveau. Gudde heeft drie zonen die ook van voetbal houden en het zelf beoefenen.