Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Frans van Houten is CEO van Philips. Hij werd op 26 april 1960 geboren in Eindhoven. Frans van Houten kwam niet per toeval bij Philips terecht. Zijn vader werkte zijn hele leven bij Philips en had de leiding over het NatLab. Ook zijn oudere broer Henk van Houten was er onder de pannen en is inmiddels, op het moment van schrijven (2020) Chief Technology Officer en draagt onder andere verantwoordelijkheid voor Research en Innovation Services.

Studeren in Rotterdam

Na de middelbare school ging Frans van Houten naar Rotterdam om economie en business management te studeren aan de Erasmus Universiteit. Naar eigen zeggen heeft zijn studie bedrijfseconomie hem helpen vormen tot wie hij nu is. In Rotterdam werd hij lid bij het Rotterdamsch Studenten Corps. Ook zat hij bij de internationale studentenorganisatie AIESEC.. Zijn hele studie woonde hij met negen anderen in studentenhuis ‘Huize de Kuip’ in de wijk Kralingen. Van Houten zei over zijn actieve studentenbestaan dat het een ‘onvergetelijke en verbredende ervaring’ was. In Rotterdam had hij vele bijbaantjes en heeft hij vele vriendschappen opgebouwd. Na het afronden van zijn master economie in 1985 trad hij in militaire dienst als officier bij de Koninklijke Marine.

Philips

Philips vormt een rode draad in de carrière van Van Houten. In 1986 kwam hij er in dienst. Eerst ging hij zes jaar over de Marketing & Sales van Philips Data Systems in België en Zweden. Ook is hij een jaar werkzaam in Los Angeles, in de Verenigde Staten als CEO van Philips Air Vision, dat toen een nieuw bedrijf was gericht op entertainment in de luchtvaart. In 1993 kreeg hij zijn eerste leidinggevende functie, als vicepresident bij Philips Communication Industry in Duitsland. Van Houten maakte in 1996 de overstap naar een andere afdeling van Philips, namelijk Consumer Electronics in Singapore. Hij had hij de verantwoording over de regio Azië, het Midden-Oosten en Afrika. In 1999 werd hij directeur en drie jaar later mede-CEO van deze divisie. In 2004 werd van Houten CEO van Philips Semiconductors. In 2006 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Philips en in datzelfde jaar wordt de Semiconductors Divisie afgesplitst en omgedoopt tot NXP. Van Houten werd CEO van NXP. Tot dan toe was hij zijn hele leven werkzaam geweest bij Philips. In 2009 maakt hij een kort uitstapje naar de ING bank, waarbij hij als leidende adviseur optreedt om bank- en verzekering te splitsen. Eind 2010 maakte Van Houten zijn terugkeer bij Philips bekend. In januari 2011 werd hij officieel bestuursvoorzitter van het bekende elektronicaconcern, maar voor hij dit werd had hij eerst enkele maanden de wereld rondgereisd om met medewerkers te spreken over hun ervaringen.

Frans van Houten is getrouwd en heeft vier kinderen. In zijn vrije tijd doet hij graag aan zeilen, skiën en hardlopen. Ook is hij een kunstliefhebber.