Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Politiek

Gerrit Zalm werd op 6 mei 1952 geboren in Enkhuizen. Zalm was de vierde van vijf zonen: een echt jongensgezin dus. De vader van Zalm had het als kolenboer vaak druk met zijn werk waardoor vooral zijn moeder de lakens uitdeelde thuis. Vader verdiende redelijk als kolenboer, maar het geld ging grotendeels naar het bedrijf. Thuis werd er dus eenvoudig en bescheiden geleefd en zakgeld kregen ze niet. Zalm raakte zodoende vroeg bekend met het sparen van geld. Vanaf dat hij acht was had hij verschillende vakantiebaantjes in de tuinbouw zoals bessen plukken. De ouders van Zalm waren lid van de apostolische kerk, dus dat betekende iedere zondag tweemaal naar de kerk en zondagsschool. Gerrit Zalm is getrouwd en heeft twee dochters en drie zoons, waarvan een zoon en een dochter uit zijn eerste huwelijk en twee zoons en een dochter uit zijn tweede huwelijk. De instelling dat geld niet aan komt waaien en dat je er zelf voor moet werken probeert Zalm met zijn opvoeding ook over te brengen op zijn kinderen.

Studie

Doordat Gerrit Zalm een stuk jonger was dan zijn oudere broers werd hij van jongs af aan al door zijn broers gepest. Dit ziet hij zelf echter als voordeel, volgens hem heeft het ‘hem geleerd teleurstellingen te incasseren en van zich af te bijten’. Door het gepest van zijn broers ontwikkelde hij zijn ambitie om hogerop te komen: met hard werken kom ik er wel, dacht hij. Na de hbs studeerde Zalm algemene economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zijn kandidaatsexamen cum laude haalde en in 1975 zijn doctoraal met een 9-.

Politiek

Al tijdens zijn studie krijgt Gerrit Zalm interesse in de politiek. Tussen 1973 en 1975 is hij afdelingsvoorzitter van de PvdA in Enkhuizen. In 1984 stapt hij over naar de VVD, waarbij hij een kleine tien jaar later tijdens de paarse kabinetten van Kok tot minister van Financiën wordt benoemd en dit tot 2002 zal blijven doen. Na de verkiezingen in 2002 werd Zalm vervangen als partijleider van de VVD en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Echter, in 2003 wordt hij weer minister van Financiën en daarbij ook tot vicepresident (kabinet-Balkenende-II). Ook was Zalm kort ad interim minister van Buitenlandse Zaken. Zalm zei in 2006 zijn politieke loopbaan vaarwel. Zalm was niet enkel in de politiek werkzaam geweest: van 1989 tot 1994, voor hij minister werd, was hij directeur van het Centraal Planbureau en in 1990 en ook is hij bijzonder hoogleraar economische politiek geweest aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Gerrit Zalm nu

Na zijn economische carrière gaat Gerrit Zalm als hoofdeconoom en financieel directeur aan het werk voor de DSB bank. In 2008 wisselde hij de DSB Bank in voor de ABN Amro, alwaar hij toetrad tot de Raad van Bestuur en enkele maanden later wordt hij daar voorzitter van. Begin 2014, tijdens het ABN Amro cabaret dat elk jaar tijdens de nieuwjaarsborrel van de bank plaatsvindt,  trad Gerrit Zalm op als vrouw: zijn ‘zus’ Priscilla Zalm. ABN Amro publiceerde zelf een filmpje op YouTube van het hele gebeuren.