Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Harold Goddijn is CEO van het succesvolle Nederlandse navigatiebedrijf TomTom. Tegenwoordig zijn navigatiesystemen in auto’s bijna niet meer weg te denken. Maar wie is de man die deze bekende onderneming runt? Goddijn werd op 23 mei 1960 geboren in Oegstgeest. Zijn vader was een verzekeringsman, moeder was een slagersdochter.

Psion

Harold Goddijn had op zijn zestiende al de ambitie om ooit eens financieel onafhankelijk te worden. Dit idee bleef in zijn studententijd. Goddijn ging economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1984 tot 1989 was hij werkzaam bij investeringsbedrijf Estex. In 1989 richtte hij Psion Nederland BV op, wat deel uitmaakte van het Britse zakcomputerbedrijf Psion Plc. Het bedrijf van Goddijn werd hoofdleverancier van Psion in Europa. In 1998 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Psion en korte tijd later werd hij managing director van Psion Computers Plc. Later verkocht Goddijn zijn deel in Psion voor enkele miljoenen aan het moederbedrijf. Je zou zeggen dat Goddijn nu had wat hij wilde: financiële onafhankelijkheid. Maar na een jaar ging het zeilen en luieren hem toch vervelen.

TomTom

In de tijd van Psion was Goddijn al begonnen met het opzetten van een tweede bedrijf in computerapparatuur. Dit bedrijf heette Palmtop en hij deed dit met twee oude studievrienden: Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen, die er al vlak na hun studie, in 1991, mee begonnen waren. Palmtop produceerde applicaties voor de eerste ‘hand held’ apparaten. Aanvankelijk waren de applicaties gericht op zakelijk gebruik, maar na een tijdje werd duidelijk dat ook particulieren de zakcomputers gebruikten. De eerste Microsoft-apparaten kwamen en de Palm Pilot was in 1996 een succes. De huidige vrouw van Harold Goddijn, Corinne Vigreux, voegde zich op dat moment bij het bedrijf van haar man en zijn vrienden. Dit alles zorgde ervoor dat de markt snel groter werd. Palmtop kwam onder meer met applicaties als een agenda, woordenboeken, spelletjes en routeplanners. Na zijn vertrek bij Psion stak Goddijn de helft van zijn geld in Palmtop en werd hij daar partner en CEO. Dit was ook het moment dat de handelsnaam van Palmtop werd veranderd in TomTom. Inmiddels legde het bedrijf zich vooral toe op navigatieapparatuur. In diezelfde tijd bracht TomTom een mobiel autonavigatiesysteem op de markt: de TomTom Navigator. Inmiddels zijn we allemaal bekend met deze losse navigatiekastjes. In 2005 ging TomTom de beurs op en werd een klein jaar later onderdeel van de AEX-index. In 2009 werd bekend dat TomTom met een product zou komen voor de iPhone, waardoor deze ook als navigatie kan worden gebruikt.

Naast TomTom

In 2006 zei Harold Goddijn in een interview met de Volkskrant dat hij vijf dagen per week werkte, waarvan een dag thuis. In 2014 is Harold Goddijn vader van twee kinderen en getrouwd met een Française, Corinne Goddijn-Vigreux, die zoals gezegd ook aan de wieg stond van het navigatiebedrijf. Ook zij is nog steeds werkzaam bij TomTom. Eind 2007 werd Goddijn uitgeroepen tot ‘ICT Personality’ van het jaar. De jury prees hem vooral om zijn innovatie en ondernemerschap.