Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Zorg

Jan Kimpen is naast Global Chief Medical Office ook Coucil Member Global Future Coucil on Health and Healthcare. Hiernaast bekleedt hij nog andere functies als bestuurder, bijvoorbeeld bij Sanara Ventures en het COCIR. Op 23 mei 1958 zag hij in Lommel (België) het levenslicht. Hij werd katholiek opgevoed maar liet halverwege de jaren tachtig het geloof voor wat het was. Kimpen kwam uit een eenvoudig gezin met drie kinderen, zijn vader was keuterboer. Zijn ouders waren trots op hem dat hij ging studeren. Hij heeft leuke herinneringen aan zijn jeugd, zo ging hij elke zondag een boterham eten bij zijn oma, was hij lid van de zwemclub en zwom in het kanaal van Lommel. Van zijn vader heeft hij geleerd geen waarde te hechten en titels en status: Kimpen praat net zo goed met de top van het bedrijfsleven als met de schoonmaker.

Arts of bestuurder

Al jong weet Jan Kimpen dat hij vooruit wil: hij wil studeren. In zijn opstellen schreef hij als klein kind al dat hij arts wilde worden. Aan het St. Pieterscollege te Bommel rondt hij dan ook het algemeen secundair onderwijs met Latijnwetenschappen (retorica) af, wat vergelijkbaar is met het Nederlandse gymnasium. Hij gaat medicijnen studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven en wordt kinderarts. Hij specialiseert zich in infectieziekten bij kinderen en promoveerde in de Beatrix Kinderkliniek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij gaat als kinderarts werken bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ook wordt hij Hoogleraar kindergeneeskunde en divisievoorzitter Divisie Kinderen bij UMC Utrecht. Ook is hij vanaf 2007 decaan bij Universiteit Utrecht en dan al vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC. Per 1 januari 2009 is Kimpen voorzitter van de Raad van Bestuur en worden zijn functies als decaan en vice-voorzitter door iemand anders overgenomen. Kimpen vindt dat je als bestuurder een goede visie moet hebben waarin je de organisatie meeneemt. Mensen moeten gesteund worden, als leider moet je het niet op zijn beloop laten maar er bij zijn. Zijn werk was dan ook zwaarder dan hij verwacht had. Hij had immers de verantwoordelijkheid over een heleboel werknemers die hij tevreden moest houden. Krimpen hield zich dan ook volledig met zijn bestuursfunctie bezig en werkt sindsdien niet meer als arts. Liever steekt hij al zijn tijd in zijn bestuurswerk, de patiëntenzorg maakt daar geen deel van uit. Volgens hem hoort het erbij dat je stopt met je oude baan wanneer je helemaal voor een nieuwe baan gaat. Wel heeft het hem bij zijn huidige werk als bestuurder geholpen dat hij arts is geweest. Hij vindt het een meerwaarde dat hij de artsenervaring heeft en op die manier echt weet waar hij over praat.

Gezin op de eerste plaats

Jan Kimpen vindt zijn werk zeer belangrijk, maar het komt voor hem wel op de tweede plaats, onder zijn gezin. Het geluk van zijn vrouw en dochters komen bij hem op één. Zijn oudste dochter is te vroeg geboren, had een hersenbloeding en zuurstofgebrek waardoor ze meervoudig gehandicapt is. Op het moment dat ze geboren werd, was Kimpen bezig met zijn specialisatie kindergeneeskunde en dus nog in opleiding. Het heeft dan ook zijn werk beïnvloed. In al zijn functies heeft hij zijn gezin voor laten gaan en dat doet hij als bestuursvoorzitter nog altijd.