Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Politiek

Jan van Zanen is sinds 1 juli 2020 tot Burgemeester van Den Haag, hiervoor was hij zes jaar Burgemeester van Utrecht. Jan Hendricus Cornelis van Zanen werd op 4 september 1961 geboren in Purmerend. Hij groeide op in Edam-Volendam. Zijn vader was ondernemer en zijn moeder verpleegkundige. Volgens Van Zanen was dit de ideale basis voor zijn latere werk als burgemeester. In zijn opvoeding kreeg hij van zijn moeder zorgzaamheid mee en van zijn vader zakelijkheid, twee aspecten die allebei zeer van belang zijn bij het burgemeesterschap.

Studie

In 1979 behaalt Jan van Zanen zijn gymnasium-a-diploma in Hoorn. Van Zanen heeft dan nog geen duidelijk beeld van wat hij wil studeren. Hij denkt aan geschiedenis, maar ook aan Duits en journalistiek. Hij bezoekt zelfs met zijn vader een open dag van de School voor Journalistiek. Uiteindelijk zal hij voor geen van deze drie studies kiezen, maar voor iets anders. Van Zanten besluit dat hij jurist wil worden en gaat daarom rechten studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij landelijk vice-voorzitter van de JOVD. In de jaren tachtig kreeg Van Zanen de ambitie om zijn studie af te maken in Amerika. Maar om dat te kunnen doen had hij wel geld nodig en dus schreef hij zelf een brief om in aanraking te komen voor een beurs. Hij kreeg de beurs en was hier zeer dankbaar voor. Zo gebeurde het dat hij op zijn eenentwintigste naar de Cornell University Law School in Ithaca (New York) vertrok om daar zijn Master of Laws titel te behalen.

Domstad

Als Jan van Zanen zijn studie rechten heeft afgerond verhuist hij naar Utrecht. Zijn kinderen worden in Utrecht geboren en hij heeft altijd met veel plezier in Utrecht gewoond samen met zijn vrouw Marian. Van 1998 tot 2005 is hij wethouder van de domstad, waar hij van 1990 tot 2002 voor de VVD in de gemeenteraad zit. Bij zijn vertrek als wethouder ontvangt hij de Zilveren Stadsmedaille van Utrecht en bij zijn vertrek bij de VVD ontvangt hij de Thorbecke penning. In 2005 wordt Van Zanen benoemd tot burgemeester van Amstelveen en gaat hij daar ook wonen met zijn vrouw en kinderen. Op het moment dat de vacature voor burgemeester in Utrecht vrijkomt is hij halverwege zijn tweede termijn als burgemeester van Amstelveen. Maar hij besloot dat als de kans geboden werd om zijn ambt in de stad Utrecht uit te oefenen, hij het moest proberen. Zijn vrouw en hij hebben immers hele goede herinneringen aan Utrecht en het is naar eigen zeggen hun droomstad. Als blijkt dat Van Zanen inderdaad is benoemd tot burgemeester van Utrecht staan zijn vrouw en zoon te popelen om te verhuizen van Amstelveen naar Utrecht. Zijn dochter heeft het ouderlijk nest dan al verlaten.

Volgen

Jan van Zanen hield In Amstelveen een online weekboek bij over wat hij wekelijks als burgemeester deed. Van Zanen hecht er veel waarde aan dat Utrechters hem niet alleen kennen van publieke optredens, maar hem kunnen volgen in zijn werkzaamheden. Echter, Van Zanen heeft geen weekboek meer en Twitter trekt hem niet. Hij heeft iets anders bedacht om de mensen meer te betrekken bij zijn werk: zijn idee was om zijn agenda wat meer aan te kleden en openbaar maken.