Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Kunst & Cultuur

Joop van den Ende is een van de meest bekende musicalproducenten die ons land kent. Behalve musicals produceerde hij ook bekende televisieprogramma’s. Van den Ende zag op 23 februari 1942 het levenslicht in de Indische buurt in Amsterdam. Hij groeide op in een arbeidersgezin van vier kinderen en werd katholiek opgevoed. Al jong was hij bezig met de gedachte dat hij verder wilde komen: weg uit dat ouderlijk milieu. Wel heeft hij ‘prima herinneringen’ aan zijn jeugd en vond hij zijn vader een gedreven man. Ook aan zijn moeder heeft hij liefdevolle herinneringen. Zijn vader werkte veel en dus was hij vaak met zijn moeder alleen, die hem dan snoep en hapjes gaf. Van den Ende verloor zijn vader toen hij negentien jaar oud was aan kanker.

Jeugd en opleiding

Toen hij een jaar of zeven was speelde Joop van den Ende al poppenkast op straat. Zijn vader was een harde werker: ‘Mijn vader was voor de oorlog machinist op een locomotief. Na 1945 kwam hij bij de huishoudelijke dienst van het Joods ziekenhuis. Deed er van alles bij.’ Het was ook zijn vader die Van den Ende aanraadde om een opleiding tot timmerman te gaan doen. Zo kwam het dat Van den Ende na de basisschool naar de Ambachtsschool ging. Van den Ende heeft wel eens gezegd dat hij het jammer vindt dat hij niet meer opleiding heeft gehad: ‘Ik vind het alleen jammer dat mijn ouders mij niet gedwongen hebben op school beter mijn best te doen, er meer uit te halen.’ Vooral het feit dat hij weinig talenkennis bezit ontstemde hem wel eens: ‘Geen talen geleerd en dat zit me nog steeds dwars. Met Engels kan ik me redelijk behelpen, ook niet denderend, maar verder stelt het niets voor.’

Toneel

Joop van den Ende zat op zijn dertiende bij het Amsterdams Jongerentoneel en speelde in toneelstukken. Daar deed hij zijn eerste kennis op over theater, iets wat hem nu nog steeds van pas komt. Ook speelde hij een keer de rol van Batman in een voorstelling. In die tijd raakte hij ook geïnteresseerd in cabaret en trad hij zelfstandig op feesten op. Ook speelde hij de rol van Tako de Clown. Van den Ende realiseerde zich dat hij niet over genoeg talent beschikte om van acteur zijn beroep te kunnen maken. Daarom opende hij een zaak met feestartikelen. Daarnaast zette hij op zijn twintigste zijn eerste theaterbureau op. De doorbraak van Van den Ende kwam toen hij André van Duin sprak, die al het een en ander voor tv had gedaan, maar toen nog vrijwel onbekend was. Tussen eind jaren zestig en begin jaren zeventig produceerde Van den Ende de revue ‘’n Lach in de Ruimte’ met André van Duin, Frans van Dusschoten en Ria Valk. Ook zorgt hij ervoor dat André van Duin bij de TROS terechtkomt. Hierna gaat het snel met de carriere van zowel Van Duin als Van den Ende.

Tv & film

De eerste tv-productie van Joop van den Ende was Citroentje met suiker in 1972. Dit werd geen groot succes. Ook produceerde hij de zwaar bekritiseerde speelfilm Spetters in 1979 en twee speelfilms met als hoofdrolspeler André van Duin. In de jaren daarna behaalde Van den Ende vele successen met zijn televisieprogramma’s. Om enkele voorbeelden te noemen: de Playback-, Soundmix- en Supriseshow en soaps als Goede Tijden, slechte tijden, Onderweg naar Morgen en Goudkust. Ook één van zijn succesnummers was de bekende en populaire kind erserie De avonturen van Bassie en Adriaan. Daarvan kwam de eerste aflevering in 1978 op de buis en dit zou doorgaan tot 1982.

Joop van den Ende nu

Eind jaren negentig nam Joop van den Ende wegens gezondheidsproblemen het besluit om uit productiebedrijf Endemol te stappen. Hij richtte Joop van den Ende Theaterproducties op en ging zich met dit bedrijf volledig toeleggen op het produceren van grote musicalvoorstellingen in Europa en Amerika. Joop van den Ende Theaterproducties maakt deel uit van zijn theaterbedrijf Stage Entertainment. In 2014 is Joop van den Ende woonachtig in Baarn. Uit zijn eerdere huwelijk heeft hij een stiefzoon en met zijn huidige vrouw Janine heeft hij twee kinderen. Van den Ende ontving meerdere onderscheidingen, waaronder een eredoctoraat van de Erasmus Universiteit en het Erekruis van de Huisorde van Oranje.