Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Zorg

Marcel Levi is internist en sinds 2016 Chief Executive van University College London Hospitals NHS Foundation Trust.  Levi wordt in 1964 in Amsterdam geboren en heeft joodse roots, hij begon dan ook op een joodse kleuterschool, maar daardoor werd zijn sociale kring nogal klein. Zijn ouders deden hem daarna dan ook op een openbare lagere school. Levi heeft een paar dingen uit het joodse geloof overgenomen, maar leeft het zeker niet strikt na. Zo eet hij bijvoorbeeld geen varkensvlees en schaaldieren, maar zijn huishouden is daarentegen niet koosjer.

In vaders voetsporen

Marcel Levi doorliep zijn gymnasium op het Vossius Gymnasium in Amsterdam. De ambitie om geneeskunde te gaan studeren krijgt hij niet van een vreemde: zijn vader was huisarts en directeur van het Amstelland Ziekenhuis. In 1982 trad Levi dan ook in zijn vaders voetsporen door geneeskunde te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseert zich tot internist en promoveert in 1991 cum laude af op het mechanisme van bloedstolling. Ook behaalde hij een master in Evidence-based health care aan Oxford University. Na zijn studie wordt Levi internist in het AMC en hoogleraar en decaan aan de Universiteit van Amsterdam. Ook doet Levi onderzoek in het buitenland: in België (Leuven) en Italië (Perugia), maar in 2000 keert hij terug naar Nederland om daar hoogleraar te worden.

Een betrokken bestuurder

Een jaar nadat Marcel Levi benoemd wordt tot hoogleraar, wordt hij hoofd van zijn afdeling: interne geneeskunde. Negen jaar later, in 2010, wordt hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC. Levi buit zijn bestuursfunctie niet uit, dat wil zeggen, hij had geen behoefte aan een auto met chauffeur en andere statussymbolen. Zo ging hij doodgewoon elke dag met de fiets van de Amsterdamse binnenstad naar zijn werk in het AMC. Ook wil hij geen grote afstand tussen het bestuur en de werkvloer: als hij problemen wil oplossen, bijvoorbeeld lange wachttijden, loopt hij liever een keer mee op die afdeling om te zien waar het probleem aan ligt. Naast zijn bestuursfunctie was Levi ook nog steeds een ochtend per week werkzaam als internist. Hij benadrukt het belang van contact tussen patiënt en arts: de patiënt, en dan vooral de persoon achter de patiënt, moet niet uit het oog worden verloren volgens hem. Toen hij aantrad als directeur van het AMC stelde hij dan ook als voorwaarde dat hij de patiëntenzorg erbij wilde doen. Ook draaide hij mee met de avond-, nacht- en weekenddiensten. Naar eigen zeggen houdt hij zo feeling met de werkelijkheid: door het contact met het personeel en door zelf te merken wat er al dan niet goed gaat in het ziekenhuis. Door zijn baan als bestuurder, zijn onderzoekswerk en zijn werk als decaan komt het er op neer dat zijn werkweken oplopen tot 70 a 80 uur per week. Zelf zegt hij dit te kunnen volhouden omdat hij weinig slaap nodig heeft en zijn tijd flexibel kan indelen omdat hij geen kinderen heeft.