Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Marco Keim werd in 1962 geboren en is CEO Aegon International en member van het management bestuur van Aegon N.V. Zijn vader was officier bij de luchtmacht. Naar eigen zeggen is hij in een harmonieus gezin opgegroeid en kijken hij en zijn broers op dezelfde manier naar bepaalde zaken. In zijn opvoeding kreeg hij nadrukkelijk mee dat iedereen gelijk is, ongeacht rang, opleiding of status. Hij werkt dan ook graag met mensen samen en gelooft erin dat mensen beter presteren wanneer ze hun werk met plezier doen.

Vier studies

Van huis uit werd Keim wel gestimuleerd om iets te doen met het stel hersenen dat hij had. In 1983 ging hij dan ook naar de Nyenrode Business Universiteit om bedrijfskunde te studeren. Hierna deed hij nog een studie rechten aan de Universiteit van Utrecht. Maar twee studies vond Keim niet genoeg, want hij rondde ook nog een studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Rotterdam af. Ook deed hij nog een postdoctoraal accountancy. Keim vindt dat hij veel aan zijn studies gehad heeft: ‘Het is nog steeds handig dat ik veel gevoel voor cijfers heb.’ Hij gaat ook nog steeds naar bijscholingscursussen om zijn registratie als registeraccountant te kunnen behouden. Zijn leergierigheid werd nog groter toen hij net begon met werken, want op dat moment kwam hij er achter dat je om de top te halen en je werk goed te doen je altijd je stinkende best voor zal moeten doen.

Loopbaan

De carrière van Keim begon met een functie als (register)accountant bij Coopers & Lybrand (het bedrijf dat later fuseerde met Price Waterhouse en tegenwoordig dan ook bekend staat als PricewaterhouseCoopers). Hierna maakte hij de overstap naar Fokker Aircraft, waar hij hoofd marktontwikkeling werd. Hier leerde hij van zijn baas om altijd op zoek te gaan naar redenen achter onterechte weerstand. Zes jaar later trad hij in dienst bij NS Reizigers, waar hij hoofd marketing werd. In 1999 zet Keim zijn eerste stappen in de verzekeringswereld, toen hij directeur marketing bij Zwitserleven werd. In 2002 werd hij directievoorzitter van Zwitserleven. In 2008 werd hij CEO van Aegon en werd hij lid van het Verbondsbestuur, waar hij sinds 2012 ook voorzitter van is.

Privéleven

Marco Keim is getrouwd en heeft twee dochters. Tegen zijn dochters zegt hij altijd dat het hem niet uitmaakt wat ze later gaan doen, zolang ze het maar leuk vinden. Daar komt zijn gedachte dat werk leuk vinden leidt tot betere prestaties dus weer naar boven. Op het moment van schrijven woont hij in Overveen. Door zijn baan is hij veel van huis, maar in 2013 zei hij dat hij probeerde in ieder geval één avond per week thuis te eten. Ook houdt hij de weekenden en vakanties vrij om dan tijd met zijn gezin door te brengen. De zaterdagen is hij bijvoorbeeld vaak te vinden langs het hockeyveld, omdat hij het team van een van zijn dochters coacht en vaak ook nog de wedstrijd van zijn andere dochter wil kijken. Zelf hockeyt hij ook nog, en daar is hij de zondagmiddag dan aan kwijt. De zondagochtend is het altijd vaste prik om samen met het gezin te ontbijten, waarbij Keim zorgt voor de gebakken eieren. Keim is overigens een liefhebber van koken an sich, dus in het weekend is hij vaak in de keuken te vinden. Keim houdt van lezen, maar hier heeft hij eigenlijk alleen tijd voor tijdens vakanties. Het liefst leest hij dan boeken van de Hongaarse schrijver Sándor Márai.