Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Politiek

Mark Rutte kan zonder twijfel de bekendste bestuurder van ons land genoemd worden. Hij is sinds 2010 minister-president van Nederland en daarnaast politiek leider van de VVD. Rutte zag op 14 februari 1967 het levenslicht en groeide op in een groot hervormd gezin. Hij is zoon van een directeur en secretaresse.

Studententijd

Mark Rutte doorliep zijn basisschool op Schoolvereniging Wolters in Den Haag. Na ook zijn gymnasiumdiploma in Den Haag te hebben behaald ging hij in 1984 geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Het idee om geschiedenis te studeren ontstond al in zijn jaren op de basisschool: hij genoot van de geschiedenisverhalen die docenten vertelden. Toch heeft hij ook nog getwijfeld om naar het conservatorium te gaan, maar de toekomst van een afgestudeerd pianist vond hij te onzeker. Voor de stad Leiden koos hij omdat hij gecharmeerd was van de rijke historie en mooie oude gebouwen. Zijn toenmalige scriptiebegeleider beschreef hem als een student met ‘brede interesse, ordentelijke cijfers en een sociaal karakter’. Rutte had er zeven jaar voor nodig om zijn studie af te ronden. Dit kan hij echter wel verantwoorden met de nevenactiviteiten die hij naast zijn studie deed. Zo werd hij in 1987 lid van de redactieraad van Mare, het universitair weekblad. Ook daar spraken zijn studiegenoten positief over hem. Zijn politieke ambities waren al aanwezig in zijn studententijd, wat blijkt uit het feit dat hij drie jaar, van 1988 tot 1991, voorzitter was van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), oftewel de jongerenpartij van de VVD. Om dit te kunnen doen zette hij zijn studie stop. Rutte rondde in 1992 zijn doctoraal met een 7,5 af.

Unilever en Calvé

Na zijn studie kan Mark Rutte meteen bij Unilever aan de slag. Daar bleef hij vijf jaar werkzaam als human resources manager, waarbij hij trainingen en opleidingen voor medewerkers verzorgt. Ook hield hij zich bezig met reorganisaties. Hierna ging hij werken bij Calvé, waar hij personeelsmanager was en eveneens een reorganisatie begeleidde. In 2002 werd hij als directeur Human Resources aangesteld voor IgloMora Groep BV, dat onder Unilever viel.

Politiek

In datzelfde jaar werd Mark Rutte staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in kabinet-Balkenende-I. Hij behield deze functie in het tweede kabinet-Balkenende. Tussen de twee Balkenende-kabinetten, in de eerste helft van 2003, was hij lid van de Tweede Kamer namens de VVD. In 2004 maakte hij de overstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar hij toen staatssecretaris van werd. Hij was verantwoordelijk voor het hoger onderwijs en het mbo. Twee jaar later zat hij weer in de Tweede Kamer, ditmaal als fractievoorzitter van de VVD. In het najaar 2010 werd de VVD onder de hoede van Rutte de grootste partij van het land. Rutte werd benoemd tot minister-president en minister van Algemene Zaken van het kabinet-Rutte-Verhagen. Wanneer halverwege 2012 Geert Wilders zijn gedoogsteun aan het kabinet intrekt, bood Rutte zijn ontslag aan. In november 2012 werd Mark Rutte weer minister-president en minister van Algemene Zaken van het tweede kabinet-Rutte.

Docent

Naast het regeringswerk is Mark Rutte vanaf 2008 ook nog gastdocent voor de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Hij geeft de vakken Nederlands en maatschappijleer. Mark Rutte is op het moment van schrijven, 2020, vrijgezel. De woonplaats van Rutte is Den Haag.