Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Sport

Bij de naam Michael Kinsbergen gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de voetbalclub die Frenkie de Jong en Donny van de Beek heeft opgeleid waarschijnlijk wel. Kinsbergen is voormalig algemeen directeur van Ajax. Maar wie is Michael Kinsbergen eigenlijk precies en wat deed hij voordat hij directeur van Ajax werd?

Al jong Ajax-fan

Michael Kinsbergen zag op 10 november 1958 het levenslicht in Amsterdam. Hij groeide op in Amsterdam Buitenveldert. De liefde voor Ajax werd hem dan ook met de paplepel ingegoten. De ouders van Kinsbergen waren Ajaxsupporters en hadden een seizoenkaart. Al zolang hij zich kan herinneren ging hij met zijn ouders mee naar de wedstrijden. Als een wedstrijd in het Olympisch Stadion was, konden ze daar vanaf Amsterdam Buitenveldert gewoon te voet naartoe. Kinsbergen voelt zich dus al van jongs af aan betrokken bij de club en heeft zelf ook een hele tijd een seizoenkaart gehad. Naar eigen zeggen bezit hij dan ook een ‘Ajax-hart’.

Studie en loopbaan

Michael Kinsbergen besluit in het buitenland te gaan studeren, in de Verenigde Staten welteverstaan. In 1977 gaat hij Economie studeren aan de California State University. Hierna zette hij dezelfde studie voort aan de University of California in Los Angeles waar hij in 1981 zijn Bachelor of Arts in Economics behaalde. Hierna vervolgt hij zijn studie aan een andere Amerikaanse universiteit, namelijk de University of Pennsylvania – The Warton School. In 1984 haalt hij daar zijn Master of Business Administration. Van 1986 tot 1996 had Kinsbergen gedurende tien jaar verscheidene functies in de bancaire wereld. Hij werkte onder andere bij de banken Pierson, Heldring & Pierson, MeesPierson, Van Meer James Capel en Paribas. In deze periode deed hij voornamelijk ervaring op het gebied van beursintroductie en fusies en overnamezaken op. In 1996 vestigde hij zich als zelfstandig ondernemer waarbij hij projecten leidde in de financiële, transport- en sportsector. Na dit drie jaar gedaan te hebben werd hij benoemd tot CEO van Nedstat. Nedstat is een internationaal georienteerd internetbedrijf, gespecialiseerd in web analytics. Nedstat werd zeer populair met het gratis verstrekken van tellers om bezoekersaantallen van websites te meten. Ook biedt Nedstat producten aan tegen betaling, voor professionele gebruikers. Toen Nedstat in 2010 verkocht werd aan ComScore ging Kingsbergen hier weg als CEO. Wel is hij nog betrokken omdat hij bij de adviesraad van ComScore zit.

Ajax

In 2012 werd Michael Kinsbergen benaderd door een headhunter voor een functie bij AFC Ajax. Toen hij werd aangesteld als directeur, werd het directieteam ook uitgebreid met Edwin van der Sar, die zich zou toeleggen op de marketing. Het directieteam is dus een combinatie van voetbalkennis en zakelijke kennis. Kinsbergen zal de organisatie gaan leiden en ook Edwin van der Sar begeleiden. Hij was zelf ook een voorstander voor het feit dat er meer oud-voetballers in de directie van Ajax zouden komen. Kinsbergen is meer dan 25 jaar lid van de Amsterdamse voetbalclub AFC. Hierom is hij lid van hun Zilveren Ploeg. Kinsbergen is fan van Ajax, maar ook van basketbalclub LA Lakers. Dit komt voort uit de tijd dat hij in Los Angeles studeerde en woonde. Uit die tijd kent hij ook Johan Cruijff, die toen in Los Angeles bij Los Angeles Aztects speelde. De moeder van Kinsbergen en de vrouw van Cruijff werden vriendinnen en het contact is gebleven.