Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Michiel Herkemij werd in 1964 geboren. Herkemij is al jarenlang een bestuurder met veel ervaring in het aansturen van grote multinationals. Momenteel is hij onder andere Chairman van het Supervisory Board bij Eichholtz Group en Board Member van het Supervisory Board bij United Dutch Breweries. Hiervoor is Herkemij CEO van Vion Food Group geweest, de grootste vleesverwerker van Europa. Herkemij studeerde van 1982 tot 1987 ‘Ondernemersrecht’ aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat hij zijn master opleiding afrondde, diende hij als luitenant bij de Nederlandse Koninklijke Marine. Toen hij zijn diensttijd beëindigde, startte Herkemij met werken in de financiële sector bij de ABN Amro en de Rabobank. Tussen 1993 en 1994 volgde Herkemij een opleiding bij de IBO Business School in Zeist. Tussen 1996 en 1997 volgde hij tevens een algemene marketingopleiding, waarna hij zijn curriculum vitae al zodanig had opgebouwd, uitgebreid en gespecialiseerd, dat hij klaar was om aan zijn veelbelovende carrière te beginnen.

Carrière

De veelbelovende carrière van Michiel Herkemij begon met diverse commerciële en marketingfuncties bij British American Tobacco in Engeland, Spanje en in de Benelux. Na zijn marketing- en commerciële carrière maakte Herkemij de overstap naar de Koninklijke Friesland Campina in de zuivel- en drankensector. Voor deze firma was Herkemij tussen 2002 en 2004 werkzaam in China als Managing Director. Later werd de Koninklijke Friesland Campina in Nigeria uitgebreid. Herkemij nam deze verantwoordelijkheid op zich en zette in op innovatie en sterke groeicijfers op het gebied van Infant Nutrition en melkpoeders. Het West-Afrikaanse land beviel Herkemij zodanig dat hij een overstap maakte naar Nigeriaanse variant van bierbrouwerij Heineken. Hier was Herkemij CEO Nigerian Breweries PLC. Later vervulde hij deze functie in Mexico. Dat Herkemij een hoop bedrijven heeft geleid, blijkt ook uit het feit dat hij in 2011 CEO werd bij de koffie- en theeafdeling van Sara Lee. Na deze functie stapte Herkemij in 2012, na een periode van een achttien jaar durend verblijf in het buitenland over naar Douwe Egberts Master Blenders 1753, om daar de afsplitsing van het bedrijf van Sara Lee te begeleiden. Toen hij hierin slaagde, besloot Michiel Herkemij Douwe Egberts Master Blenders naar de beurs te brengen.

Vion Food Group

Tot 2015 is Michiel Herkemij werkzaam geweest bij Vion Food Group. Vion heeft met Herkemij in november 2012 een leidinggevende directeur binnengehaald die op internationaal niveau grote bedrijven heeft bestuurd. Herkemij is per 15 januari 2014 begonnen bij Vion Food Group en is erg ervaren op het gebied van het opbouwen van merken en het veranderen van bepaalde eigenschappen die niet goed werken binnen of passen bij een bedrijf. Vion realiseerde in het jaar 2013 een omzet van 7 miljard euro, wat hen de grootste vleesverwerker van Europa heeft gemaakt. Herkemij probeert het vertrouwen van boeren in het bedrijf herstellen door bepaalde handelingen betreffende de strategie van het bedrijf drastisch te veranderen. Dat Herkemij bereid is om veel energie te stoppen in een bedrijf en ervoor te zorgen dat Vion Food Group op kwalitatief gebied verbetert, blijkt uit het feit dat hij het gerenommeerde bedrijf Lloyd’s Register (LRQA) heeft ingeschakeld. Dit bedrijf is erin gespecialiseerd om advies te geven over mogelijke kwaliteitsverbeteringen. Het onafhankelijke bedrijf op het gebied van classificatie en certificatie heeft bepaalde een periode alle activiteiten van Vion geïnspecteerd en op basis daarvan hebben zij een uitgebreid advies uitgebracht waarin alle punten beschreven zijn die beter konden, wat Michiel Herkemij vervolgens kon gaan doorvoeren in Vion. Na zijn werkzaamheden bij Vion heeft Herkemij gedurende de periode 2015-2018 zijn expertise ook nog ingezet voor de Carlsberg Group als interim-CEO.