Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Pieter Bogaardt is de oprichter en vicevoorzitter van AMADE Nederland, de Nederlandse tak van Monaco’s grootste liefdadigheidsinstelling. Daarnaast is hij in zijn woonplaats Monaco betrokken bij het Musée Océanographique de Monaco. Bogaardt was in 2011 een van de oprichters en tot en met 2017 bestuursvoorzitter van AAMOM, de vriendenvereniging van het wereldberoemde museum. Tevens is Bogaardt sinds oktober 2020 bestuursvoorzitter van de politieke partij Lijst Henk Krol.

Naast zijn cultureel-maatschappelijke initiatieven is Pieter Bogaardt oprichter, directeur en eigenaar van Groupe OLYMPE, een ontwikkelings- en investeringsmaatschappij die onder meer op de Nederlandse, Belgische, Monegaskische en voornamelijk de Franse vastgoedmarkt opereert.

AMADE Mondiale & AMADE Nederland

De Association Mondiale des Amis De l’Enfance (AMADE), in 1963 opgericht door prinses Gracia van Monaco, strijdt voor de rechten van kinderen wereldwijd, ongeacht afkomst, nationaliteit en religie,  en zet zich in om de positie van de meest kwetsbare kinderen te verbeteren door hulp te bieden op het gebied van gezondheidszorg en educatie. Prins Albert van Monaco is erevoorzitter en prinses Caroline is president van deze liefdadigheidsinstelling. AMADE telt twaalf vertakkingen in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika en vervult een adviserende rol bij instanties als UNICEF, UNESCO en de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

In 2014 nam Pieter Bogaardt het initiatief tot de oprichting van AMADE Nederland. De Nederlandse tak van AMADE Mondiale werd in het Rijksmuseum en in aanwezigheid van prinses Caroline gelanceerd. Vanaf het moment van oprichting tot op heden is Bogaardt vicevoorzitter van AMADE Nederland.

Van 2005 tot en met 2017 maakte Bogaardt deel uit van het hoofdbestuur van AMADE Mondiale en hij was van 2012 tot en met 2017 lid van het uitvoerend bestuur. Bogaardt droeg onder meer bij aan de totstandkoming van een samenwerking met de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en organiseerde verschillende fundraising events voor het goede doel.

AAMOM

Daarnaast was Pieter Bogaardt in 2011 betrokken bij de oprichting van de Association des Amis du Musée Océanographique de Monaco (AAMOM), een vriendenvereniging die het museum en zijn initiatieven ondersteunt. Bogaardt was van het moment van oprichting in 2011 tot en met 2017  voorzitter van de Raad van Bestuur.

De directe aanleiding voor de oprichting van de AAMOM was het honderdjarig jubileum van het Oceanografisch Museum in 2010. Bogaardt had op verzoek van prins Albert en de directeur van het museum een grote tentoonstelling onder de naam ‘Cornucopia’ van contemporain kunstenaar Damien Hirst georganiseerd, ter gelegenheid van het jubileum. Deze expositie werd in een half jaar tijd bezocht door meer dan 700.000 bezoekers.

Lijst Henk Krol

Sinds oktober 2020 is Pieter Bogaardt tevens bestuursvoorzitter van politieke partij Lijst Henk Krol (LHK). De partij noemt zichzelf ‘vooruitstrevend conservatief’ en in het partijprogramma staat de ondernemer en de economie voorop.

Groupe OLYMPE

Pieter Bogaardt is eigenaar van Groupe OLYMPE, een onafhankelijke internationale particuliere vastgoedbeleggings- en ontwikkelingsmaatschappij in verschillende sectoren zoals woningen, kantoren en hotels in diverse Europese landen, zoals Nederland, België, Frankrijk en Monaco. Sinds de jaren negentig ligt de focus van OLYMPE op de Parijse vastgoedmarkt, waar het in verschillende Parijse arrondissementen korte- en middellange-termijnprojecten realiseerde. Deze projecten betroffen uiteenlopende renovatie-, transformatie-, beheer- en verkooptrajecten, onder meer in de prestigieuze wijk Saint-Germain-des-Prés.

Een van OLYMPE’s bekendste projecten is de Tour La Villette, een kantoortoren in het negentiende arrondissement. In 2000 werd OLYMPE eigenaar van de toren, oorspronkelijk in een joint venture met Lehman Brothers. Na renovatie werd de toren in 2007, grotendeels verhuurd, door OLYMPE verkocht aan een beursgenoteerd fonds.

OLYMPE is ook actief in Nederland, België en Zuid-Frankrijk. In Nederland opereerde OLYMPE  voornamelijk in de markt voor kantoren, hotels en winkelcentra. Zo realiseerde OLYMPE vanaf de jaren ‘80 een viersterrenhotelketen, alvorens haar belang begin jaren ’00 aan een Britse investeerder te verkopen.