Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Raimond Nicodem (1959) is ‘Chief Executive’ en oprichter van ‘Nicodem & Company’, een consultancybedrijf gericht op ‘Corporate Advisory’, ‘Strategy’ en ‘Turnarounds’ dat bestaat sinds 2002. Nicodem beschikt over uitgebreide werkervaring  in verschillende management en ‘executive’ functies. Nicodem is getrouwd en vader van vier kinderen. Op deze pagina vindt u informatie over de uitgebreide bestuurservaring van Nicodem.

Studie

Raimond Nicodem studeerde tussen 1981 en 1984 informatica aan de ‘HTS Wegatraat’ in Den Haag. Toen hij deze opleiding afrondde, besloot Nicodem de studie ‘Nederlands Recht’ te volgen aan de ‘Open Universiteit Nederland’. Tussen 1999 en 2001 behaalde Nicodem zijn postdoctoraal ‘Electronic Commerce’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarbinnen de focus voornamelijk lag op marketing en positionering in een juridisch perspectief. Betalingsverkeer, beveiliging en datamanagement zijn hierbij belangrijke factoren. Daarnaast heeft Nicodem verschillende masterclasses aan de ‘Nyenrode Business Universiteit’ gevolgd. Nicodem is tevens de drijfveer geweest van de opzet en de ‘Streamlining’ van  ‘Virtual Companies’ en ‘International Tax’ in samenwerking met KPMG Meijburg & Co. Volgens Nicodem is het belangrijk dat bestuurders zich blijven scholen naarmate hun carrière vordert. Dit verklaart zijn keuze voor het volgen van verschillende opleidingen gedurende zijn loopbaan.

Bestuurservaring Raimond Nicodem

Raimond Nicodem beschikt over een geruime hoeveelheid bestuurservaring. Hij begon zijn carrière bij de Benelux vestiging van het Amerikaanse bedrijf ‘Prime Computer’, waar hij de manager ‘Development Customer Service Systems’ was. Vanuit dit bedrijf werd Nicodem via het Amerikaanse hoofdkantoor gedetacheerd naar Londen om daar ‘Manager Business en Information Systems’ te worden. Deze functie hield in dat Nicodem leiding gaf aan de ontwikkeling en implementatie van ‘Finance’, ‘Administration’ en ‘Customer Service Systems’ binnen het Europees gebied. Tenslotte werd Nicodem ‘Manager Commercial Business Group’ binnen Prime Benelux. Via Prime kwam Nicodem terecht bij het Amerikaanse software bedrijf ‘Interleaf’, waar behoefte was aan een centrale organisatie binnen Europa. Nicodem heeft dit opgezet in Hoofddorp. Via ‘Interleaf’ werd Nicodem vervolgens benaderd om voor IT bedrijf ‘Persoft’ directeur ‘Finance & Operations’ te worden. Binnen deze functie was Nicodem verantwoordelijk voor de financiële zaken, marketing, personeelszaken, orderadministratie en automatisering. Ook technische ondersteuning was één van de werkzaamheden die hierbij kwam kijken. Vervolgens werd Nicodem bij het Amerikaanse printbedrijf ‘Hart Graphics’ en het Amerikaanse ‘Software Support International’ de ‘Managing Director’ van de Europese hoofdvestiging ‘Hart Services’. In samenwerking met de Amerikaanse vestiging van ‘Hart Graphics’ heeft Nicodem een support centrum opgezet in Nederland en deed tevens veel ervaring op binnen sales, consulting en strategie. Vanaf dit punt zijn carrière vond Nicodem een focus binnen consulting, waar hij bij verschillende bedrijven de strategische focus neerzette. Voorbeelden van deze bedrijven zijn KLM, Fortis, UPC, KPN, VGZ, Univé, , Oracle en Accenture. Dit gaf Nicodem de mogelijkheid om in 2002 te beginnen met Nicodem & Company, een bedrijf dat volledig gericht is op consultancy en strategie. Het doel dat Nicodem voor ogen had bij de oprichting van dit bedrijf was het vinden van een focus op consultancy in de strategische hoek, waarbij nieuwe bedrijfspositioneringen worden uitgedacht en doorgevoerd.

Stijl als bestuurder

De stijl van Raimond Nicodem als bestuurder kan het beste omschreven worden als persoonlijk en betrokken. Bij het werk wat hij doet is het van belang dat men zich goed kan verplaatsen in een andere situatie en te begrijpen waarom een andere partij een bepaald doel voor ogen heeft en het te begeleiden naar de nieuwe koers. Het vereist een hoge bestuurlijke gevoeligheid om samen tot het gewenste resultaat te kunnen komen. Daarnaast beschikt Nicodem over een hoog conceptueel niveau, wat hem in staat stelt om over de heuvels te kijken waar bepaalde beslissingen naar zouden kunnen leiden. Hiervoor is het relevant om meerdere stappen vooruit te kunnen denken. Tenslotte beschikt Nicodem over een praktische insteek; het is voor hem van belang om zaken niet te ingewikkeld te maken, maar complexe problemen op een simpele manier te kunnen presenteren. Nicodem doet dit door middel van het bepalen van een gezamenlijke route die voor elke partij zo kansrijk en succesvol mogelijk is. Zijn bestuursstijl betreft geen standaard procedure of aanpak, maar gaat meer over het aanvoelen in wat voor milieu een bepaald probleem zich voordoet en te kijken hoe dit met de verschillende betrokken partijen acteert. Nicodem doet dit met veel passie en enthousiasme en respect voor de bestaande bedrijfscultuur en de werknemers.