Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

René Hooft Graafland werd op 24 september 1955 geboren in Rotterdam. Hooft Graafland is na het behalen van zijn middelbare school diploma gaan studeren aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hier heeft hij zijn doctoraal Business Administration behaald. Vervolgens heeft hij zijn postdoctoraal registeraccountant behaald. Hooft Graafland is een echte Heineken man, vanaf het moment dat hij in 1981 als management trainee bij het bedrijf binnenkwam tot 2015 heeft Hooft Graafland voor het bedrijf gewerkt. De markten waarin Heineken actief is zijn erg verschillend in merkaanbod en distributiesystemen, Hooft Graafland ziet het dan ook als een voordeel voor zijn huidige positie dat hij het bedrijf zo goed kent. Hoewel Hooft Graafland aangeeft dat het meestal een voordeel is dat hij het bedrijf zo goed kent, geeft hij toe dat het soms lastig kan zijn om een open houding te behouden. Op moment van schrijven was Hooft Graafland CFO en lid van de Raad van Bestuur bij Heineken. Vanaf 2015 is hij met pensioen en is hij commissaris bij Ahold. Momenteel is Hooft Graafland commissaris bij Wolters Kluwer en voorzitter bij Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.

Carrière

Na zijn studie is René Hooft Graafland in 1981 bij Heineken Nederland begonnen als management trainee. Daarna werd Hooft Graafland brand manager van Vrumona, de frisdrank afdeling van Heineken. Vrumona heeft naast eigen merken zoals SiSi, Royal Club en Sourcy ook licentiemerken zoals Pepsi, 7UP en Rivella. In 1985 werd hij export manager voor Centraal- en West-Afrika, naar aanleiding van zijn ervaring met de Afrikaanse markt werd Hooft Graafland financieel directeur van de brouwerij Bralima (eigendom van Heineken) in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. In 1991 kwam Hooft Graafland weer naar Nederland om hier aan de slag te gaan als marketingdirecteur bij Heineken Nederland. In 1993 hervatte hij zijn internationale carrière en ging hij naar Jakarta, Indonesië, om hier de functie van president-directeur van Multi Bintang te vervullen. Multi Bintang in een Indonesische bierbrouwerij die voornamelijk bekend is van het Bintang bier dat ze brouwen. In 1997 is Hooft Graafland weer terug gegaan naar Nederland om hier aan de slag te gaan als directeur corporate marketing bij Heineken, vervolgens is Hooft Graafland directeur geworden van Heineken Export Group.

CFO

In 2002 werd René Hooft Graafland als lid van de raad van Bestuur verantwoordelijk voor de wereldwijde functies strategic planning & business control, tax & financial markets, business development and business services. Ook werd Hooft Graafland benoemd tot CFO (chief financial officer ) van Heineken, deze functie bekleedt hij tot zijn pensioen in 2015. Volgens Hooft Graafland is het als CFO niet alleen belangrijk om naar financiële cijfers te kijken, maar ook het volgen en meten van niet financiële informatie is zeer belangrijk in de taak van de CFO. Hij is het dan ook volkomen eens met wat wel het CFO dilemma genoemd wordt; een CFO moet voorkomen dat er een warboel aan innovatieprojecten ontstaat, maar tegelijkertijd moet en wel voldoende geïnvesteerd worden in innovatie.

Commissariaten

René Hooft Graafland is commissaris voor een aantal bedrijven. Sinds 2012 is Hooft Graafland commissaris bij een van ’s werelds grootste uitgeverijen Wolters Kluwer. Daarnaast is Hooft Graafland voorzitter bij Koninklijk Theater Carré en is 2015 is hij ook bij Ahold commissaris.

Privéleven

René Hooft Graafland is getrouwd en heeft drie kinderen. Hooft Graafland werd in 2003 uitgeroepen tot CFO van het jaar. De keuze is gemaakt door 2.500 financiële topmanagers die ondervraagd zijn door Chief Financial Officer Magazine. Hooft Graafland werd vooral geprezen om zijn openheid. Ook werd het door collega’s duidelijk op prijs gesteld dat Hooft Graafland op de achtergrond werkt en in stilte hele goede dingen doet. Kortom open, conservatief en realistisch zijn de eigenschappen waar Hooft Graafland voornamelijk om geprezen werd.