Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Ronald van Zetten is voormalig directeur van de HEMA. Sinds 2003 mocht hij zich CEO van deze franchiseorganisatie noemen. Er zitten HEMA winkels in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje en sinds kort ook in Engeland. Sinds 2016 is van Zetten co-owner van V&D, maar is de man achter deze grote bedrijfsnamen eigenlijk?

Studie

Van Zetten werd in 1962 in Baarn geboren. In 1978, als Ronald van Zetten zestien is, rondt hij de mavo af. Op dat moment verkiest hij werken boven verder studeren omdat hij graag zijn eigen geld wil verdienen en hij zich op school verveelt. Zijn ouders zijn hier eerst niet blij mee maar besluiten hem toch zijn eigen keuzes te laten maken. Van Zetten gaat dan als vakkenvuller werken bij de plaatselijke supermarkt. Na twee a drie jaar realiseert hij zich dat als hij iets wil bereiken hij toch verder moest studeren. Hij begint met cursussen en haalt zijn marketingdiploma’s Nima A, B en C. Uiteindelijk gaat hij Van Zetten de hbo-opleiding commerciële bedrijfskunde doen. Hij vond de combinatie tussen de praktijk en theorie heel interessant.

Van vakkenvuller naar CEO

Op zijn drieëntwintigste is Ronald van Zetten al manager van een aantal filialen van supermarktketen Super de Boer en schrijft hij een artikel over hoe lokale ondernemers hun bedrijfsvoering beter kunnen structureren. Dit artikel is een groot succes: veel ondernemers uit de top zien er wat in en ze willen dat de aanpak landelijk wordt doorgevoerd. Van Zetten krijgt hier de verantwoording over. En zo gebeurt het dat Van Zetten als jonge jongen van begin twintig staat te doceren over lokale marketing aan filiaalhouders die zijn vader hadden kunnen zijn. Begin jaren negentig zegt Van Zetten de supermarktwereld vaarwel en gaat hij werken voor drogisterijketen DA, waar hij hoofd commercie wordt. In 1998 wordt hij directielid bij de Praxis en twee jaar later wordt hij directeur sales and services bij Albert Heijn. In 2003 wordt hij CEO van de HEMA. Tussen 2003 en 2010 breidt de HEMA onder leiding van Van Zetten uit. Er worden 215 nieuwe HEMA filialen geopend. In april 2015 komt het nieuws naar buiten dat Van Zetten opstapt.

Werk & privé

Ronald van Zetten heeft veel passie voor zijn werk. Elke dag gaat hij met plezier. Hij vindt dan ook dat wanneer je werk doet dat je leuk vindt, het niet als werk voelt en houdt er dan ook van om met mensen te werken. zijn verwachting was niet dat HEMA over twintig jaar alleen nog maar online zal bestaan. Mensen vinden winkelen een plezierige bezigheid en hij gelooft er dan ook niet in dat de omzet via internetverkoop nooit meer dan de helft zou worden. Van Zetten was dus zeer positief over de toekomst van HEMA. Van Zetten was naast bestuurder van de HEMA ook gewoon klant bij de warenhuisketen. Sterker nog, bijna alles wat hij kan kopen, koopt hij bij de HEMA. In zijn top drie van favoriete HEMA-producten staat de rookworst zonder twijfel op de eerste plaats. Op twee staan de wijnen en op drie het digitale fotoalbum. Ronald van Zetten heeft twee kinderen en is gescheiden. Naast zijn werk leest hij graag en doet hij aan hardlopen en golf. Hier is echter door zijn drukke baan wel weinig tijd voor. Werk, gezin, sporten en ontspanning vindt hij allemaal belangrijk. Naar eigen zeggen probeert hij alle bordjes draaiende te houden en is het ene niet belangrijker dan het andere.