Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Kunst & Cultuur

Op 27 juni 1966 werd Simon Reinink, directeur van Het Amsterdams Concertgebouw, geboren. Reinink groeide op op landgoed Linschoten. Zodoende werkte hij toen hij jong was op boerenbedrijven op het landgoed. Op zijn tiende had hij dan ook het idee om boer te worden. Zijn oom raadde hem aan om toch een goede opleiding te doen. De liefde voor kunst en cultuur werd Reinink met de paplepel ingegoten: zijn vader was hoogleraar kunstgeschiedenis en zijn moeder kunstenares. Het landgoed is inmiddels opgegaan in een stichting waar Reinink voorzitter van is.

Advocatuur en uitgeverijwereld

Tijdens het atheneum ontdekte Simon Reinink zijn talenten en interesses. Hierna maakte hij dan ook de keuze om rechten in Utrecht te gaan studeren. Ook heeft hij nog een jaar muziekwetenschap gestudeerd. Reinink had een zeer actief studentenleven. In eerste instantie ging hij bij studentenvereniging C.S. Veritas, maar hij switchte naar het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Dit bleek een gouden zet, want in het laatste jaar van zijn studie werd hij tijdens het lustrumjaar van USC rector van het corps. Hierin heeft hij veel geleerd over onder meer bedrijfsvoering en sponsoring, zaken die ook een grote rol spelen in zijn huidige baan als directeur van het concertgebouw. Toen Reinink zijn studie rechten afgerond besloot hij dat de advocatuur een goede basis zou zijn voor zijn carrière. Wel overwoog en ambieerde hij toen al een baan als directeur in de culturele sector. Hij sprak hierover met toenmalig directeur van Het Concergebouw: Martijn Sanders. Die raadde hem aan om ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Maar eerst liep Reinink zijn advocatenstage. Hij deed dit bij De Brauw Blackstone. Hierna wilde hij toch de stap zetten naar het bedrijfsleven en sloeg daarom een andere weg in: hij ging werken voor uitgeverij Wolters Kluwer. Hier had hij diverse managementfuncties en begon zodoende zijn lijnmanagement carrière. Na acht jaar hield hij het voor gezien, maar hij bleef wel in de uitgeverijwereld. In 2004 werd hij Directeur-uitgever bij ThiemeMeleunhoff. Twee jaar later werd Reinink door een commissaris die hij kende voorgedragen voor de longlist van de functie voor Algemeen Directeur van Het Concertgebouw. Die baan kreeg hij. Reinink volgde ‘icoon’ Martijn Sanders op. Sanders was een kwart eeuw algemeen directeur van Het Concertgebouw.

Toch nog in de muziek…

Reinink hield toen hij jong was al veel van muziek. Behalve dat zijn ouders hem al van jongs af aan meenamen naar Het Concertgebouw, speelde hij zelf ook een instrument: gitaar. Zijn leraar en broer, die musicoloog is, vonden hem goed genoeg om naar het conservatorium te gaan, maar zelf had Reinink daar zijn twijfels bij. Zoals gezegd ging hij rechten studeren en belandde hij daarna in de uitgeverijbranche. Dankzij zijn huidige baan is hij uiteindelijk toch in de muziekwereld terechtgekomen. Hij gaat drie keer per week naar een concert. Door zijn werk maakt hij dan ook vaak lange dagen en heeft hij weinig tijd voor andere dingen. Simon Reinink is op het moment van schrijven, in 2014, getrouwd en vader van twee kinderen van twaalf en veertien. Voor zijn werk verhuisde hij van Utrecht naar Amsterdam.