Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Kunst & Cultuur

Wim Pijbes was hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Tegenwoordig is hij directeur van de stichting Drom en Daad. Pijbes werd 9 oktober 1961 geboren in Veendam in een middenstandsgezin met drie kinderen. Zijn ouders hadden hun eigen kruideniers- en delicatessenzaak met een slijterij. Als kind ging hij elke woensdagmiddag naar de voorleesmiddag in de bibliotheek.

Eerste bezoek aan het Rijksmuseum

Wim Pijbes woont momenteel in Rotterdam. Pijbes is getrouwd met Mignon Schlichter en vader van twee zoons: Rick en Max. Zijn vrouw Mignon is ook werkzaam in de kunstsector. Hij pusht zijn kinderen niet om naar het museum te gaan. Wel vindt hij dat kinderen op de basisschool tenminste één keertje het museum bezoeken. Zelf herinnert hij zijn allereerste bezoek aan het Rijksmuseum, als twaalfjarig jongetje, namelijk ook nog heel goed.

Verkeerde studiekeus

Toen hij klaar was met de middelbare school kreeg Wim Pijbes het idee om Nederlandse taal en letterkunde te gaan studeren. Nog steeds houdt hij van lezen, maar de studie Nederlands is niks geworden. Zelf zegt hij dat hij niet wat hij anders moest kiezen en daarom voor Nederlands koos. Een verkeerde keus, want zijn hertentamens haalde hij niet. Zonder na te denken schreef hij zich na de zomer in voor de studie kunstgeschiedenis aan Rijksuniversiteit Groningen. Pijbes vond de studie moeilijker dan verwacht, maar ook heel erg leuk, en schoot dus met deze keuze wel de pijl in de roos. Als specialisatie koos hij voor moderne architectuur.

Van theatertechnicus naar organisator van tentoonstellingen

Wim Pijbes had tijdens zijn studie bijbaantjes als theatertechnicus en lichtontwerper. Pijbes blijft in de theatersector. Nadat hij zijn doctoraal heeft behaald gaat hij in 1987 werken bij theater Lantaren/venster in Rotterdam. Vanaf 1992 stort Pijbes zich echter op de beeldende kunst. Hij wordt in dienst van de Rijksdienst Beeldende Kunst organisator van verschillende internationale exposities. Zo realiseerde hij een tentoonstelling over de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst in Japan en een expositie over Nederlands design in Milaan. Twee jaar jaar later wil Pijbes voor zichzelf beginnen en neemt hij het initiatief om ontwerpbureau Art Support op te richten. Art Support organiseerde in Europa meerdere tentoonstellingen over Nederlands design. Er waren onder andere exposities in Keulen, Milaan en Frankfurt.

Wim Pijbes als bestuurder

Weer twee jaar later, in 1996, gaat Wim Pijbes werken voor Kunsthal Rotterdam. Hij begon in een functie waar hij al veel ervaring mee had: coördinator van tentoonstellingen. Een jaar later wordt hij adjunct-directeur en vanaf 2000 is hij acht jaar lang directeur van de expositieruimte in Rotterdam. Als hij in 2008 Kunsthal Rotterdam inruilt voor het Rijksmuseum wordt ter gelegenheid van zijn vertrek een speciale ‘Wim-dag’ voor hem georganiseerd, wat inhield dat iedereen die Wim of Willem heet en natuurlijk Pijbes zelf, elk jaar op 5 juli gratis naar binnen mogen. Vanaf 1 juli 2008 was Pijbes dus hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Vanaf 2003 was de grote renovatie van het Rijksmuseum bezig en deze heeft hij dan ook van dichtbij meegemaakt. Daarnaast heeft hij verschillende nevenfuncties, zo is hij bijvoorbeeld voorzitter van de Raad van Toezicht Droog Design en van de Raad van Toezicht Stichting Amstel 218.

Kinderboeken

De liefde voor boeken is nooit weggeweest, Pijbes droeg naast zijn werk dan ook bij aan een boekenreeks. Hij is mede-initiatiefnemer van de zogenoemde kinderkunstboekenreeks. Dit is een serie boeken over kunst, speciaal geschreven voor kinderen. De serie is in 1997 ontstaan in samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en de Waanders Uitgevers. Pijbes schreef: Het kleine schilderboek, wat een kennismaking is voor kinderen die vertelt hoe ze naar kunst kunnen kijken.