Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Zorg

Wie kent de leus ‘zorg kan altijd beter’ nou niet? Dit is de slogan van zorgverzekeraar CZ. Wim van der Meeren was CEO van CZ. Voor zijn baan als bestuursvoorzitter van CZ had hij verscheidene andere bestuur gerelateerde functies in de zorg. Tegenwoordig is hij lid van de Raad van Toezicht van de Avans Hogeschool. Van der Meeren werd in 1955 geboren als zoon van een gemeenteambtenaar. Als kleine jongen droomde hij dan ook van een baan als gemeentesecretaris. Uiteindelijk zou het iets heel anders worden. Hij is de jongste van een gezin van drie kinderen en groeide op in zijn geboorteplaats Eindhoven. Zijn eerste echte bijbaantje was het beschilderen van carnavalsmedailles.

Loopbaan

Op zijn negentiende begon Wim van der Meeren aan een studie politicologie en bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Toen hij zijn studie had afgerond werd Van der Meeren in 1980 beleidscoördinator en chef Volksgezondheid van de provincie Gelderland. Dit was zijn eerste kennismaking met de gezondheidssector. Meteen wist hij dat hij dit leuk vond, vooral omdat zorg iets is dat voor iedereen belangrijk is. Echter, het schrijven van beleidsnota’s gaf hem geen voldoening: te abstract, te ver weg van de daadwerkelijke zorg. Dat was het moment dat hij wist dat hij de zorg in wilde en na zes jaar gooide Van der Meeren dan ook het roer om. Hij voegde de daad bij het woord en ging een bijscholingscursus ziekenhuisbeleid doen. Niet lang daarna werd hij directeur van een verpleeghuis in Doetinchem. Hierna volgde het Drechtsteden Ziekenhuis in Dordrecht, waar hij in 1992 algemeen directeur van werd. Dit deed hij tot 1998, toen werd hij directeur van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis. Een dikke tien jaar later verruilde hij het ziekenhuis voor een zorgverzekeraar, want in 2009 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar CZ.

Zorgverzekeraar CZ

Toen Wim van der Meeren CEO werd bij zorgverzekeraar CZ kwam hij met een drastische ingreep. Hij wil het idee veranderen dat de zorg overal goed zou zijn. Zodoende werd er onder zijn leiding besloten om alleen nog maar contracten te tekenen met ziekenhuizen die kwalitatief goed zijn. Ziekenhuizen die medisch specialisten met weinig ervaring operaties laten uitvoeren worden uitgesloten. CZ is er dan ook voor dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren.

Fotografie en Italiaanse wijn

Al jaren is de hobby van Van der Meeren onder andere fotograferen. Dit doet hij nog op de ouderwetse manier, zwartwit en uit de doka. Ontspannen doet hij ook graag met zijn vrouw, zo gaan ze minimaal een keer per jaar op vakantie met de caravan naar Italië en houden ze van een lekker wijntje en goed eten. Ook maken ze dikwijls samen een avondwandeling. Van der Meeren is dan ook geen workaholic. Een zakelijke afspraak op vrijdagavond zou hij bijvoorbeeld nooit doen en ook in de weekenden is geen plek voor werk. Naar eigen zeggen werkt hij hard en maakt hij ook wel eens uren in de avonden, maar er moet ook genoeg tijd en ruimte zijn voor ontspanning.