Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Zorg

Waarschijnlijk kent u Wouter Bos nog wel als minister van Financiën en politiek leider van de Partij van de Arbeid (PvdA). Sinds 2018 bestuursvoorzitter van Invest NL. Bos werd op 14 juli 1963 geboren in Vlaardingen, maar groeide op in Odijk. Hij kwam uit een protestants gezin en zijn vader was ambassadeur in Ethiopië en Soedan.

School & studie

Toen Wouter Bos oud genoeg was om naar de basisschool te gaan kozen zijn ouders voor de Christelijke lagere school De Beurthonk in Odijk. De kleine Bos was zo pienter dat hij een klas over kon slaan. Dit resulteerde erin dat hij op zijn zestiende – weliswaar was hij wel bijna zeventien – zijn gymnasiumdiploma op zak had. Het gymnasium had hij doorlopen op het Christelijk Lyceum in Zeist. In 1981 begon hij op de Vrije Universiteit van Amsterdam aan twee studies: economie en politicologie, die hij allebei cum laude afrondde. Voordat hij aan zijn studies begon deed hij een vrijwillige stage in Engeland, bij de jongerenorganisatie YMCA. Ook werd Bos in 1982 al lid van de Partij van de Arbeid.

Shell

Toen Wouter Bos in 1988 klaar was met zijn studie kon hij meteen aan de bak bij Shell, waar hij management consultant werd. Ook werkte hij als beleidsmedewerker voor het olieconcern. Dit was in Rotterdam, maar Bos was voor Shell ook diverse malen werkzaam in het buitenland. Eerst werkte hij in Boekarest, waar hij general affairs manager was. Een jaar later werd hij staff planning and development manager van Shell Companies in Hong Kong. Ten slotte was hij bijna twee jaar in Londen werkzaam als consultant new markets voor Shell International Oil Products. Al met al werkte Bos dus bijna tien jaar voor de grote oliemaatschappij.

Politieke carrière

Na zijn werk bij Shell ging Wouter Bos stagelopen bij een kamerlid. In mei 1998 trad Bos, na een fanatieke verkiezingscampagne, als lid toe tot de Tweede Kamer voor de PvdA. Als kamerlid hield hij zich bezig met belastingen en de economische zaken. Na een kleine twee jaar werd hij in het tweede paarse kabinet benoemd tot staatssecretaris van Financiën, waar hij zich bezighield met fiscale aangelegenheden, financiële lagere overheden, het muntwezen en de staatsloterij. In 2002 leed de PvdA verlies in de Tweede Kamerverkiezingen en werd Bos weer kamerlid. Ongeveer gelijktijdig werd hij fractievoorzitter van de PvdA. In 2006 waren er weer Tweede Kamerverkiezingen en Bos werd toen, net als bij de verkiezingen in 2003, lijsttrekker van de PvdA. In 2007 werd Bos minister van Financiën en vicepremier. Begin 2010 zei Bos de landelijke politiek vaarwel. Hij wilde meer tijd met zijn gezin doorbrengen zodat hij zijn kinderen kon zien opgroeien en dat was volgens hem niet te combineren met een baan als lijsttrekker. Cohen volgde hem op als politiek leider van de PvdA.

En verder?

Toch wilde Wouter Bos blijkbaar niet stilzitten, want in het najaar van 2010 werd hij partner van KMPG, een accountants- en advieskantoor. In die functie was hij adviseur voor onder meer de gezondheidszorg. Halverwege 2013 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van het VUmc, waar hij voorzitter van werd. Eind 2002 stapte Wouter Bos in het huwelijksbootje met zijn Barbara. Ze kregen drie kinderen: twee dochters en een zoon. Bos is vegetariër en doet in zijn vrije tijd graag aan zingen en duiken. Op het moment van schrijven is Wouter Bos nog steeds getrouwd en woont hij in Amsterdam.