Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Bedrijfsleven

Xeno Grimmelt (1971) is mede-eigenaar en -oprichter van investeringsmaatschappij Hartenlust Group, dat hij in 2014 oprichtte na een decennialange carrière bij Pon Holdings. Bij Pon was Grimmelt voornamelijk betrokken bij de activiteiten in de automobiel- en truckbranch, aanvankelijk in het management en later op directieniveau.

Naast Hartenlust Group is Xeno Grimmelt sinds 2015 lid van de Raad van Commissarissen bij Van Tilburg-Bastianen Groep. Tevens was hij vanaf eind 2013 ruim een halfjaar Chief Restructuring Officer bij Pouw Automotive Group.

Opleiding  

In 1993 studeerde Xeno Grimmelt af van de Nyenrode Business Universiteit, in de studierichting Bedrijfskunde. Aan datzelfde instituut rondde Grimmelt later (2009-2010) nog een cursus Corporate Governance af, na eerder al cursussen te hebben doorlopen aan de London Business School van de University of Londen (2009) en aan het gerenommeerde internationaal instituut voor managementopleidingen INSEAD (2005-2006).

Pon Holdings en gelieerde organisaties

Na een tussenperiode als officier in het Nederlandse leger trad Xeno Grimmelt in 1995 in dienst bij Pon Holdings, dat 25 jaar later een van Nederlands grootste bedrijven is. Tot 2009 bekleedde hij voornamelijk management- en directiefuncties binnen Pon Automotive, onder meer bij SEAT en Volkswagen. Vanaf 2007 maakte Grimmelt deel uit van de directie van Pon Automotive. Als group director en senior vice-president wholesale droeg hij de verantwoordelijkheid voor de import en operationele coördinatie van alle merken van VW Group in Nederland. Daartoe behoorden onder andere Volkswagen, Audi, Seat, Porsche en Škoda.   

In 2010 werd Xeno Grimmelt – inmiddels senior vice-president bij en lid van het uitvoerend directiecomité van Pon Holdings – CEO van MAN-Pon, regio West-Europa. Dat was een joint venture van MAN AG en Pon Holdings, gericht op de import en verkoop van trucks en bussen van het merk MAN in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Grimmelt nam zitting in het commercieel managementteam van MAN Trucks en Buses AG en gaf in zijn regio leiding aan de Raad van Bestuur.

Na een geslaagde ontmanteling van de joint venture MAN-Pon trad Xeno Grimmelt in 2011 bij Pon Holdings in functie als senior vice-president strategy and corporate services. Daarmee werd het zijn verantwoordelijkheid binnen het strategisch kader investeringsmogelijkheden voor Pon Holdings te verkennen. Dat resulteerde onder meer in een nieuwe technische bedrijfsgroep met de naam Pon Asia, en in Pon Bike Group, dat binnen een jaar doorstootte tot de top van de wereldwijde fietsenindustrie. Grimmelt, senior vice-president van Pon Bike Group, zette een zelfstandige productiedivisie op, naast de reeds bestaande handelsdivisie. Binnen deze tak integreerde hij drie grote fabrikanten, het Nederlandse Royal Gazelle, het Canadees-Nederlandse racefietsenmerk Cervélo Inc. en het Duitse Derby Cycle AG.

Hartenlust Group

Na 18 jaar onder de vlag van Pon te hebben geopereerd, ging Xeno Grimmelt in 2013 zijn eigen weg. Samen met studievriend Jelle Elzinga begon hij investeringsmaatschappij Hartenlust Group, waarmee zij met eigen geld investeren in potentierijke jonge bedrijven. Naast de financiering ondersteunen Grimmelt en Elzinga ook het management van hun participaties, dat zij bijstaan met hun eigen jarenlange ervaring en expertise.

Xeno Grimmelt is namens Hartenlust Group onder meer actief lid van de Raad van Commissarissen bij de Nederlandse startup Hiber, een onderneming die middels eigen satellieten verbinding maakt met apparaten op aarde om zo relevante data te verzamelen voor de eigenaar van die apparaten. Ook is Grimmelt actief deelnemer van de Raad van Commissarissen (hoewel formeel geen lid) van TB Auctions, Europa’s grootste online veilinghuis. Bij andere participaties houdt hij op informelere wijze toezicht, zoals bij Bridgwater Gateway, Bird Control Group, Colibri en Delight Yoga.

Daarnaast zette Hartenlust Group in 2019 een investeringsfonds op onder de naam Soto Solar, dat zich richt op de ontwikkeling en het beheer van zonne-energieparken in Spanje. Daartoe werkt het samen met het management van Sunrock Investments, dat in 2020 werd overgenomen door COFRA.